Počela žetva pšenice. Prinos od 4 tone po hektaru, višegodišnji prosek

15. jul 2020. 15:15 Privreda Pirot Plus Online

Ovih dana, posle žetve ozimih strnih žita, počelo je prikupljanje hlebnog žita u Pirotskom okrugu. Prema prvim procenama kvalitet pšenice je dobar, a prinosi su u granicama višegodišnjeg proseka.

Danas smo obišli nekoliko parcena u pirotskom polju, na kojima je žetva završena, ali i tamo gde se ovaj posao tek planira. Naravno sa nama je bio i Srdjan Vidanović, stručni saradnik za ratarstvo u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu.

Ovaj najvažniji posao u poljoprivredi trebalo bi da bude  završen do kraja jula.  Zadovoljni smo kvalitetom i rodom koji je prosečno na višegodišnjem nivou, ali koji naravno varira od parcele do parcele, što zavisi od puno faktora, rekao nam je Srđan Vidanović

Ono što je Vidanović posebno istakao jeste da i u pirotskom ataru postoje parcele na kojima je prinos preko 7 tona po hektaru. Tamo su primenjene sve agrotehničke mere, a poljoprivrednici, uglavnom mladi ljudi, imaju i savremenu mehanizaciju, koja donekle može da anulira nepovoljne vremenske uslove. 

Vidanović nam je u razgovoru rekao da je više faktora uticalo da na parcelama imamo pojavu biljaka sa različitim pročentom vlage u sebi. zbog toga pšenica u svom optimalnom roku, nije bila spremna za žetvu. S druge strane ozimi ječam je prebacio tako da ove godine imamo parcele gde je prinos bio i do 5 tona po hektaru. 

- Savetovao bi poljoprivrednicima da povedu računa prilikom skladištenja pšenice, posebno zbog povećane vlage, kaže Vidanović.

Na našem području dovoljno je kombajna, a što se tiče cene ona je uglavnom na prošlogodišnjem nivou, 12.000 dinara