AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Privreda

Objavljeno 12.06.2019. | objavio Plusonline

0

Stanje ozimih strnih žita zadovoljavajuće uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama

Danas je u Pirotu u organizaciji Poljoprivredne , savetodavne i stručne službe održana tradicionalna manifestacija Dan polja strnih žita. Na oglednoj farmi Službe okupili su se ratari da i ovom prilikom čuju mišljenja i savete stručnjaka semenskih kuća čije sorte koriste, a kojima su zasejane i parcele na oglednoj farmi. Zasejano je devetnaest sorti pšenica, pet ozimih ječmova, jedan ozimi raž i dva tritikalea. S obzirom na uslove u kojima je setva realizovana ratari su ipak zadovoljni , čulo se danas.

Srđan Vidanović, stručni saradnik za ratarstvo u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu, kaže da je prezadovoljan s obzirom da se nije nadao da će posle vrlo nepovoljnih vremenskih prilika pšenica dostići ovakav kvalitet. On je, pozdravljajući poljoprivrednike i goste iz Agromarketa, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog sada i BCA, istakao da veliku zahvalnsot duguje za ovakvo stanje dobroj saradnji sa pirotskim poljoprivrednicime koji su pritekli u pomoć kad je trebalo.

Dr Bojan Jocković iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada ima samo reči hvale za pirotsku Poljoprivrednu službu. Stanje strnih žita u celoj Srbiji nije baš najbolje tako da će prinosi biti manji za dvadesetak posto, ali se nada dobrom kvalitetu pšenice.

 

 

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline