Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Lokalna samouprava

Objavljeno 12.06.2019. | objavio Plusonline

0

Pirotski kačkavalj u konkurenciji za dobijanje Sertifikata Evropske Unije

U poseti Pirotu danas su predstavnici Ministarstva  poljoprivrede i Evropske komisije za međunarodnu zaštitu proizvoda sa  geografskim poreklom.

U toku je projekat koji ova Komisija radi sa  Ministarstvom, a koji pored ostalog ima za cilj međunarodnu zaštitu  najmanje tri srpska proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom.  Ozbiljan kandidat, pored Lipovog meda sa Fruške gore i Ariljske maline, je i Pirotski kačkavalj.

Branislav Raketić, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kaže da su ovi sastanci od izuzetne važnosti za uskladjivanje sa evropskim standardima, kako bi se sertifikati bolje pripremili i samim tim bez problema dobili saglasnost Komisije.

Pirotski kačkavalj jeste proizvod koji je poznat ne samo u regionu, već i šire, ali dobijanjem ovog sertifikata on će moći da se nadje na i tržištu Evropske unije. Takodje to će doprineti razvoju ruralnog područja Stare planine, ali i drugih grana kao što je turizam. 

Sastanku je prisustvovao i David  Liberati,  vodja projekta Evropske unije za organsku proizvodnju i zaštitu geografskog porekla proizvoda.

Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu kaže da će lokalna samouprava, preko Fonda za poljoprivredu finansirati dodatne troškove u procesu dobijanja Sertifikata EU, a cilj je da se formira i udruženje proizvodjača Pirotskog kačkavalja koji će nastupati objedinjeno. Trenutno se Pirotski kačkavalj po usvojenoj Specifikaciji proizvodi samo u radionici Mlekarske škole

 

Tagovi: , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline