AHA Mura Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 11.01.2019. | objavio Plusonline

0

Novi uslovi za penzionisanje žena

Od 1. januara važe nova pravila za penzionisanje.  

U jednom su muškarci i žene jednaki. Oba pola u penziju mogu sa 45 godina staža. Ipak i dalje postoji razlika u tome kada u starosnu penziju mogu građani, a kada građanke Srbije.

I 2019. Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je izmenjen 2014 godine donosi novine samo ženama. Naime, ove godine u starosnu penziju mogu sa 62 godine i 6 meseci života i 15 godina radnog staža. Muškarci u starosnu penziju idu po starom. Sa 65 godina života i 15 godina staža.

Kakva je situacija sa prevremenom penzijom? Od ove godine  žene ranije mogu postati penzionereke sa 57 godina, a da su pritom radile 38 godina i 6 meseci. Muškarci mogu pre vremena u penzionere sa 57 godina i 8 meseci života i 40 staža.

Kako aktuelni Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju predviđa, razlika u uslovima za penzionisanje muškaraca i žena biće sve do 2032. godine. Tada će građankama Srbije za redovnu penziju biti potrebno kao i građanima – 65 godina života i 15 staža. Zato će se do tada, u narednih 14 godina, ukoliko se ne promeni zakon, starnosna granica za penzionisanje žena postpeno povećavati, pa će svaka nova godina donositi i nove uslove.

 

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑


  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline