AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 11.01.2019. | objavio Plusonline

0

Novi uslovi za penzionisanje žena

Od 1. januara važe nova pravila za penzionisanje.  

U jednom su muškarci i žene jednaki. Oba pola u penziju mogu sa 45 godina staža. Ipak i dalje postoji razlika u tome kada u starosnu penziju mogu građani, a kada građanke Srbije.

I 2019. Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je izmenjen 2014 godine donosi novine samo ženama. Naime, ove godine u starosnu penziju mogu sa 62 godine i 6 meseci života i 15 godina radnog staža. Muškarci u starosnu penziju idu po starom. Sa 65 godina života i 15 godina staža.

Kakva je situacija sa prevremenom penzijom? Od ove godine  žene ranije mogu postati penzionereke sa 57 godina, a da su pritom radile 38 godina i 6 meseci. Muškarci mogu pre vremena u penzionere sa 57 godina i 8 meseci života i 40 staža.

Kako aktuelni Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju predviđa, razlika u uslovima za penzionisanje muškaraca i žena biće sve do 2032. godine. Tada će građankama Srbije za redovnu penziju biti potrebno kao i građanima – 65 godina života i 15 staža. Zato će se do tada, u narednih 14 godina, ukoliko se ne promeni zakon, starnosna granica za penzionisanje žena postpeno povećavati, pa će svaka nova godina donositi i nove uslove.

 

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline