ZZJZ: U Pirotu 13 potvrđenih slučajeva korona virusa

05. april 2020. 21:30 Korona virus Pirot Plus Online

Prema poslednjim potvrđenim informacijama, na teritoriji Pirotskog okruga labaratorijski je potvrdjeno 16 od 62 uzorkovana, od toga je 14 u Pirotu, sa napomenom da je jedan potvrđeni preminuo, pa je shodno tome, stanje potvrđenih slučajeva u Pirotu 13. 

Broj obolelih, tačnije, onih slučajeva koji imaju simptome virusa Covid 19, a bili su u bliskom kontaktu sa labaratorijski potvrđenim slučajevima, je oko 120 i svi su u izolaciji. Pod zdravstvenim nadzorom je preko 600 ljudi na nivou okruga, koji su porodični i bliski kontakti sa obolelima.

U pirotskoj bolnici trenutno je hospitalizovano troje pacijenata od kojih je jedan labaratorijski potvrđen slučaj, dok će preostalo dvoje biti danas uzorkovano. Troje bolesnika hospitalizovano je u Nišu i ,prema poslednjim informacijama, u stabilnom su stanju.

Danas će se uzorkovati brisevi od novooobolelih i sutra slati na ispitivanje nadležnoj ustanovi u Nišu. Naredne nedelje očekujemo da Dom zdravlja u Pirotu počne sa uzimanjem uzoraka, koji će se slati na analizu, što će biti naknadno objavljeno.

Situacija u Pirotu i susednim opštinama u okrugu je pod kontrolom svih nadležnih institucija, ali u narednim danima rizik od oboljevanja raste, pa je od ogromne važnosti da se poštuje apel da se ostane kod kuće i poštuje preporučena socijalna distanca, jer virus aktivno cirkuliše u populaciji.

 

Zavod za javno zdravlje Pirot