ZZJZ: U Okrugu registrovana još 23 slučaja koronavirusa, u Pirotu 21

20. novembar 2021. 08:10 Korona virus Pirot Plus Online

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje u Pirotu poslao je najnovije podatke o broju novoobolelih od kovida 19 na teritoriji Pirotskog okruga, za dan 20.11.2021. godine. Izveštaj prenosimo u celosti:

DNEVNI IZVEŠTAJ ZZJZ PIROT ZA COVID 20.11.2021.g. PIROTSKI OKRUG

IAKO OPADA BROJ NOVOOBOLELIH, I DALJE JE NEOPHODNO STROGO POŠTOVANJE MERA

KRSNE SLAVE SLAVITI U KRUGU PORODICE!!!

Blagi pad broja obolelih rezultat je prirodnog toka epidemije (epidemijskog procesa). Svaki sledeći talas javlja se ciklično, najpre broj obolelih raste, a potom opada. U narednom periodu broj obolelih može ponovo da zabeleži porast zbog više rizika: zbog povratka učenika u škole posle jesenjeg raspusta, putovanja u toku raspusta, proslava krsnih slava, šopinga u tržnim centrima, kao i dolaska naših građana iz inostranstva u Srbiju.

Sada je pravo vreme da povećamo obuhvat vakcinacijom.

Juče su date 42 prve, 47 drugih i 371 treća doza vakcine protiv covid-a u okrugu.

Registrovana su 23 POZITIVNA novoobolela laboratorijski potvrđena lica na području okruga (Pirot 21, Dimitrovgrad bez podataka, Babušnica 2 i Bela Palanka bez podataka) i dva preminula lica u Opštoj bolnica u Pirotu.

U ovom epidemijskom talasu od 03.07.2021. do danas registrovano je 5269 pozitivnih lica. U oktobru je registrovano 2415 pozitivnih lica, od početka novembra 912. Na osnovu epidemiološkog ispitivanja PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH NAJMANJE pet do sedam puta veći (obolele su čitave porodice, neki se ne javljaju lekaru, ne testiraju se svi sa sumnjom na Covid, dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i epidemioloških podataka).

Juče je u Covid ambulanti u Tijabari Doma zdravlja Pirot obavljeno 225 pregleda od kojih je 46 prvih i 179 kontrolnih (21% prvih preglada). U Covid ambulanti za decu u Dečjem dispanzeru na Keju obavljena su 104 pregleda od kojih su 44 prva i 60 kontrolnih.

U Opštoj bolnici Pirot leči se 36 obolelih lica od Kovid-a 19, i to 21 iz Pirota, 5 iz Dimitrovgrada, 3 iz Babušnice, 6 iz Bele Palanke.Organizovan je jedan transport na GAK u Nišu. Preminula su dva lica, jedno vakcinisano drugo nevakcinisano.

Epidemiološka situacija u okrugu procenjuje se i dalje kao VANREDNA sa tendencom prelaska u NEPOVOLJNU.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Zavod za javno zdravlje Pirot