ZZJZ Pirot: Veliki broj obolelih hospitalizovan, svakodnevno se registruju umrli od posledica koronavirusa

02. januar 2021. 12:55 Korona virus Pirot Plus Online

Na današnji dan, 2. januar 2021. godine, registrovano je ukupno 13 POZITIVNIH novoobolelih laboratorijski potvrđenih  lica sa područja Okruga (Pirot 7, Dimitrovgrad 0, Bela Palanka 5 i Babušnica 1), dok su preminula tri lica u Opštoj bolnici Pirot.

Danas su poslata 22 uzorka brisa na PCR testiranje u laboratoriju „Vatreno oko” u Nišu.

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa Okruga, od POČETKA EPIDEMIJE na PCR i antigenskim testovima do danas laboratorijski je potvrđeno 2.866 osoba: u Pirotu 1777, Babušnici 319 , Beloj Palanci 473, Dimitrovgradu 297. Od početka epidemije do danas registrovano je 112 umrlih lica sa područja okruga. Od 28.11.2020. do 02.01.2021. preminulo je 83 lica u Opštoj bolnici Pirot.

PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH SEDAM DO DESET PUTA VEĆI OD BROJA LABORATORIJSKI POTVRĐENIH. Zaražene su čitave porodice, radno aktivno stanovništvo, zdravstveni radnici, deca i stari. Svakog dana povećava se broj zaraženih zapošljenih u zdravstvu.

Sva lica potvrđena na  COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. Danas je naložena mera kućne izolacije za 10 lica a ukinuta za 2 (potvrđeni i kontakti).

Juče u Covid ambulanti Doma zdravlja Pirot obavljeno je ukupno 64 pregleda od kojih je 30 prvih i 34 kontrolnih. I dalje je veliki broj hospitalizovanih bolesnika i smrtnih ishoda.

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu je vanredna ali stabilna, u Beloj Palanci, Pirotu i Babušnici procenjuje se kao VANREDNA sa tendencom stabilizacije.

INTENZITET PRENOŠENJA VIRUSA U POPULACIJI JE JOŠ UVEK  VISOK!!! POSTEPENO SE SMANJUJE BROJ OBOLELIH

SAMO  ODGOVORNIM POŠTOVANJEM SVIH  MERA MOŽEMO EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU DRŽATI POD KONTROLOM!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot