ZZJZ Pirot: Počela vakcinacija protiv COVID-a

13. januar 2021. 15:30 Korona virus Pirot Plus Online

DNEVNI IZVEŠTAJ ZZJZ PIROT ZA COVID 19
13.01.2021.g. PIROTSKI OKRUG

Danas su domovi zdravlja sa područja okruga preuzeli Pfizer-BioNTech COVID -19 vakcine i otpočela je vakcinacija za zaposlene u kovid bolnici, kovid-ambulantama domova zdravlja sa okruga, kao i zaposlenima u Domu za smeštaj starih lica u Dimitrovgradu, za zdravstvene radnike na prijemno trijažnim odeljenjima domova zdravlja, prema unapred sačinjenom planu za ovu nedelju.

Na današnji dan registrovana su ukupno 24 POZITIVNA novoobolela laboratorijski potvrđena lica sa područja okruga (Pirot 14, Dimitrovgrad 1, Bela Palanka 7 i Babušnica 2), i preminula su dva lica u Opštoj bolnici Pirot (1 iz Pirota, 1 iz Dimitrovgrada).

Danas su poslata 24 uzorka briseva na PCR testiranje u laboratoriju „Vatreno oko” u Nišu. Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od POČETKA EPIDEMIJE na PCR i antigenskim testovima do danas laboratorijski je potvrđeno 3027 osoba: u Pirotu 1876, Babušnici 345 , Beloj Palanci 509, Dimitrovgradu 307. Od početka epidemije do danas registrovano je 128 umrlih lica sa područja okruga.

Od 28.11.2020. do 13.01.2021. preminulo je 99 lica u Opštoj bolnici Pirot.

PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH SEDAM DO DESET PUTA VEĆI OD BROJA LABORATORIJSKI POTVRĐENIH. Zaražene su čitave porodice, radno aktivno stanovništvo, zdravstveni radnici, deca i stari.

Sva lica potvrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. Danas je naložena mera kućne izolacije za 26 lica a ukinuta za 24 (potvrđeni i kontakti).

Juče je u Covid ambulanti Doma zdravlja Pirot obavljeno ukupno 159 pregleda, od kojih je 46 prvih i 113 kontrolnih (29% prvih pregleda u odnosu na ukupan broj pregleda). Postepeno se smanjuje broj hospitalizovanih bolesnika i smrtnih ishoda. U Opštoj bolnici Pirot leči se 34 bolesnika (20 iz Pirota, 5 iz Dimitrovgrada, 7 iz Babušnice, 2 iz Bele Palanke).

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu je nesigurna ali stabilna, u Beloj Palanci, Pirotu i Babušnici procenjuje se kao VANREDNA sa tendencom stabilizacije.

INTENZITET PRENOŠENJA VIRUSA U POPULACIJI SE POSTEPENO SMANJUJE SAMO ODGOVORNIM POŠTOVANJEM SVIH MERA MOŽEMO EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU DRŽATI POD KONTROLOM!!!