ZZJZ Pirot: Od početka oktobra, na području Okruga, od posledica infekcije korona virusom umrla tri pacijenta

23. oktobar 2020. 10:09 Korona virus Pirot Plus Online

Od početka epidemije do 23.10.2020.g. na području Okruga ukupno su uzorkovana 3953 brisa na RT-PCR. Danas, 23.10.2020. uzorkovano je i poslato 10 briseva u laboratoriju “VATRENO OKO “ u Nišu.

Na dan 22.10.2020.g. iz laboratorije IZJZ Niš stigli su rezultati za 16 uzoraka, od kojih su DVA POZITIVNA.

        Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od ukupnog broja testiranih na okrugu do danas laboratorijski je potvrđeno 386 osoba: u Pirotu 262, Babušnici  38, Beloj Palanci  82; Dimitrovgradu 4. Od početka epidemije do danas registrovano je 28 umrlih lica sa područja okruga.

       U septembru je registrovano 11 novoobolelih, laboratorijski potvrđenih slučajeva od kojih su 3 osobe preminule u oktobru 2020. Od početka oktobra 2020. god. do danas registrovano je 7 novoobolelih laboratorijski potvrđenih. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovih porodica (16 lica su u kućnoj izolaciji). Procenjuje se da je broj zaraženih  višestruko veći, sobzirom da su ograničene indikacije za PCR testiranje, kao i da se mnogi oboleli ne javljaju zdravstvenoj službi. U zadnje dve nedelje došlo je do povećanja broja pregleda u KOVID ambulantama na području okruga. 

      Epidemiološka situacija u okrugu je NESIGURNA sa tendencom prelaska u NEPOVOLJNU. Registruju se  POJEDINAČNI SLUČAJEVI i porodične epidemije. Epidemiološkim ispitivanjem pozitivnih osoba otkrivaju se i oboleli članovi porodica.

       Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot leče se četri osobe sa pneumonijom od kojih je jedna sumnja na COVID-19  

        Uzimajući u obzir pogoršanje epidemiološke situacije u R.Srbiji, u zemljama u okruženju i Evropi i sezonu jesen-zima koja pogoduje pojavi i širenju respiratornih infekcija (posebno zbog boravka u zatvorenom prostoru), POTREBNO JE I DALJE DOSLEDNO i ODGOVORNO POŠTOVATI SVE PREDLOŽENE  MERE PREVENCIJE.

        Zbog stalne migracije ljudi, postoji visok rizik za prelivanje infekcije iz jednog grada u drugi u zemlji, ali i iz inostranstva. Ukoliko se u narednom periodu strogo ne poštuju mere Vlade  Srbije očekuje se pogoršanje epidemiološke situacije u Pirotu i Okrugu.

    Imperativ je održati epidemiološku situaciju pod kontrolom aktivnim zalaganjem svakog pojedinca i svih nadležnih institucija.

    Potrebno je da u skladu sa preporukama Vlade RS, inspekcijske službe pojačaju nadzor nad sprovođenjem preventivnih mera u svim javnim ustanovama, školama, predškolskim ustanovama, firmama, fabrikama, ugostiteljskim objektima, zdravstvenim ustanovama, gradskom i međugradskom prevozu.... 

     U narednom periodu visok epidemiološki rizik predstavljaju proslave i okupljanja većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru (slave, svadbe, rođendani....), te je potrebno obustaviti ili odložiti masovna okupljanja.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot