ZZJZ Pirot: Od 8 uzoraka svi negativni, čekaju se rezultati za 24 uzorka

29. oktobar 2020. 11:02 Korona virus Pirot Plus Online

Od početka epidemije do 29. oktobra na području Okruga ukupno je uzorkovano 4.006 briseva na RT-PCR. Danas, 29.10.2020. uzorkovano je i poslato 18 briseva u laboratoriju “VATRENO OKO “ u Nišu.

Na dan 29. oktobra iz laboratorije IZJZ Niš stigli su rezultati za 8 uzoraka (od 14 uzorka koji su poslati prethodnog dana) i svi su negativni, a za 6 uzoraka se čeka rezultati.

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od ukupnog broja testiranih na okrugu do danas laboratorijski je potvrđeno 396 osoba: u Pirotu 271, Babušnici  38, Beloj Palanci  82; Dimitrovgradu 5. Od početka epidemije do danas registrovano je 28 umrlih lica sa područja Okruga.

U septembru je registrovano 11 novoobolelih, laboratorijski potvrđenih slučajeva od kojih su 3 osobe preminule u oktobru 2020. Od početka oktobra 2020. god. do danas registrovano je 16 novoobolelih laboratorijski potvrđenih. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovih porodica (25 lica su u kućnoj izolaciji). Procenjuje se da je broj zaraženih  višestruko veći, sobzirom da su ograničene indikacije za PCR testiranje, kao i da se mnogi oboleli ne javljaju zdravstvenoj službi. U zadnje dve nedelje došlo je do povećanja broja pregleda u COVID ambulantama na području okruga. 

Epidemiološka situacija u okrugu je NESIGURNA sa tendencom prelaska u NEPOVOLJNU. Registruju se  POJEDINAČNI SLUČAJEVI i porodične epidemije. Epidemiološkim ispitivanjem pozitivnih osoba otkrivaju se i oboleli članovi porodica.

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot se nalaze 4 slučaja sa sumnjom na COVID 19. Jedan je testiran PCR testom i negativan je, a za ostala 3 se čeka rezultat.

Uzimajući u obzir pogoršanje epidemiološke situacije u R.Srbiji, u zemljama u okruženju i Evropi i sezonu jesen-zima koja pogoduje pojavi i širenju respiratornih infekcija (posebno zbog boravka u zatvorenom prostoru), POTREBNO JE I DALJE DOSLEDNO i ODGOVORNO POŠTOVATI SVE PREDLOŽENE  MERE PREVENCIJE.

 Zbog stalne migracije ljudi, postoji visok rizik za prelivanje infekcije iz jednog grada u drugi u zemlji, ali i iz inostranstva. Ukoliko se u narednom periodu strogo ne poštuju mere Vlade R. Srbije očekuje se pogoršanje epidemiološke situacije u Pirotu i okrugu.

Imperativ je održati epidemiološku situaciju pod kontrolom aktivnim zalaganjem svakog pojedinca i svih nadležnih institucija.

Potrebno je da u skladu sa preporukama Vlade RS, inspekcijske službe pojačaju nadzor nad sprovođenjem preventivnih mera u svim javnim ustanovama, školama, predškolskim ustanovama, firmama, fabrikama, ugostiteljskim objektima, zdravstvenim ustanovama, gradskom i međugradskom prevozu.... 

U narednom periodu visok epidemiološki rizik predstavljaju proslave i okupljanja većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru (slave, svadbe, rođendani....), te je potrebno obustaviti ili odložiti masovna okupljanja.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot