ZZJZ Pirot: Još 7 pozitivnih na području Okruga. Smanjuje se stepen pozitivnosti na Covid19

31. jul 2020. 14:14 Pirot Plus Online

Od početka epidemije do 31.07.2020.g. na području Okruga ukupno je uzorkovano 3020 briseva na RT-PCR.  Za 3 uzorka se čekaju rezultati. Danas su uzorkovana još 33 brisa i poslata u laboratoriju IZJZ Niš.

Od ukupnog broja testiranih na Okrugu do danas je laboratorijski potvrđeno 336 osoba: u Pirotu  224, Babušnici  31,  Beloj Palanci  77 ; Dimitrovgradu 4. Od početka epidemije do danas, 29.07.2020. registrovana su 22 umrla lica (do kraja maja 19 lica i u julu 3 umrla lica) sa područja Pirotskog okruga.

Na dan 31.07.2020.g. iz laboratorije IZJZ Niš stigli su rezultati za 61 uzorak, od kojih je 7 pozitivno na Covid-19, i to 5 lica iz Pirota i 2 iz B.Palanke (11,5% pozitivnosti).

 U junsko-julskom epidemijskom talasu registrovano je 180 laboratorijski potvrđenih lica Pirot 115  i Bela Palanka 57, Babušnica 5 i Dimitrovgrad  3, od kojih je više od dve trećine već izlečeno. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji ili na lečenju u bolnici. Članovi njihovih porodica su takođe u izolaciji.

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot danas  se nalaze 4 obolela  pod sumnjom na covid infekciju, dva lica su otpuštena oporavljena. Na lečenje u KC Niš prebačena su 2 lica.

 Epidemiološka situacija u Pirotu je i dalje nepovoljna, ali stabilna i  pod kontrolom. U toku ove nedelje broj pregleda u Kovid ambulantama DZ  Pirot i DZ Bela Palanka se u odnosu na prehodnu nedelju polako smanjuje, s tim što je oko 30% prvih pregleda, a 70% kontrolnih pregleda.

Zbog postojanja zaraženih osoba bez ikakvih simptoma bolesti ili sa blagom kliničkom slikom, moramo se ponašati kao da je svako od nas potencijalno zaražen virusom. Svako lice koje dobije simptome akutne respiratorne infekcije treba da se izoluje od članova porodice i u zavisnosti od težine simptoma obrati lekaru.

   Uzimajući u obzir  epidemiološku situaciju u R Srbiji postoji visok rizik za PRELIVANJE iz drugih mesta u Srbiji, te pogoršanje situacije u Pirotu i okrugu, zbog turističkih putovanja, odlaska na posao u drugi grad, kao i drugih  kretanja stanovništva.

Ukoliko se u narednom periodu strogo ne poštuju preventivne mere Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 moguće je pogoršanje epidemiološke situacije. Neophodno je i dalje odgovorno ponašanje svakog pojedinca i poštovanje preventivnih mera Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na javnim mestima  u zatvorenom i otvorenom prostoru ( nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku, dezinfekcija ...)

Virus još uvek intenzivno cirkuliše u populaciji

 Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot