ZZJZ Pirot: Još 33 pozitivna novoobolela lica u Okrugu

18. novembar 2021. 13:15 Korona virus Pirot Plus Online

DNEVNI IZVEŠTAJ ZZJZ PIROT ZA COVID 18.11.2021.g. PIROTSKI OKRUG


I DALJE VELIKI BROJ HOSPITALIZOVANIH I SMRTNIH ISHODA

Blagi pad broja obolelih rezultat je prirodnog toka epidemije (epidemijskog procesa). Svaki sledeći talas javlja se ciklično, najpre broj obolelih raste, a potom opada. U narednom periodu broj obolelih može ponovo da zabeleži porast zbog više rizika: zbog povratka učenika u škole posle jesenjeg raspusta, putovanja u toku raspusta, proslava krsnih slava, šopinga u tržnim centrima, kao i dolazak naših građana iz inostranstva u Srbiju.

Sada je pravo vreme da povećamo obuhvat vakcinacijom.

Juče je dato 46 prvih, 63 druge i 399 trećih doza vakcina protiv covid-a u okrugu.

Registrovana su 33 POZITIVNA novoobolela laboratorijski potvrđena lica na području okruga (Pirot 24, Dimitrovgrad 2, Babušnica 3 i Bela Palanka 5) i dva preminula lica u OB Pirot. U ovom epidemijskom talasu od 03.07.2021. do danas registrovano je 5215 pozitivnih lica. U oktobru je registrovano 2415 pozitivnih lica, od početka novembra 858.

Na osnovu epidemiološkog ispitivanja PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH NAJMANJE pet do sedam puta veći (obolele su čitave porodice, neki se ne javljaju lekaru, ne testiraju se svi sa sumnjom na Covid, dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i epidemioloških podataka).

Juče je u Covid ambulanti u Tijabari Doma zdravlja Pirot obavljeno 250 pregleda od kojih je 67 prvih i 183 kontrolni (27% prvih preglada). U Covid ambulanti za decu u Dečjem dispanzeru na Keju obavljeno je 88 pregleda od kojih su 54 prva i 34 kontrolna.

U Opštoj bolnici Pirot leče se 42 obolela lica od Kovid-a 19, i to 24 iz Pirota, 4 iz Dimitrovgrada, 4 iz Babušnice, 8 iz Bele Palanke, 1 iz Knjaževca, 1 iz Vlasotinca. Preminula su dva lica u OB Pirot, nevakcinisana.
Epidemiološka situacija u okrugu procenjuje se i dalje kao VANREDNA sa tendencom prelaska u NEPOVOLJNU.