ZZJZ Pirot: Do sada vakcinisano 224 zaposlenih lica u medicinskim ustanovama. Registrovano još 9 novoobolelih na području okruga

15. januar 2021. 13:09 Korona virus Pirot Plus Online

DNEVNI IZVEŠTAJ ZZJZ PIROT ZA COVID 19
15.01.2021.g. PIROTSKI OKRUG

U TOKU JE VAKCINACIJA PRITIV COVID-a

U domovima zdravlja sa područja okruga vakcinisano je Pfizer-ovom vakcinom već 224 osoba (zapošljenih u bolnici, domovima zdravlja i Domu za stare u Dimitovgradu). U ZZJZ Pirot je sačinjen Plan vakcinacije za sledeću nedelju, kojim su obuhvaćeni privatni stomatolozi, privatne ordinacije, ostali zaposleni u domovima zdravlja i korisnici Doma za stare.

Na današnji dan registrovano je ukupno 9 POZITIVNIH novoobolelih laboratorijski potvrđenih lica sa područja okruga (Pirot 6, Dimitrovgrad 1, Bela Palanka 1 i Babušnica 1), i preminula su tri lica u Opštoj bolnici Pirot (2 iz Pirota i 1 iz Dimitrovgrada).

Danas je poslat 21 uzorak briseva na PCR testiranje u laboratoriju „Vatreno oko” u Nišu. Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od POČETKA EPIDEMIJE na PCR i antigenskim testovima do danas laboratorijski je potvrđeno 3055 osoba: u Pirotu 1893, Babušnici 348 , Beloj Palanci 516, Dimitrovgradu 308.

Od početka epidemije do danas registrovana su 132 umrla lica sa područja okruga. Od 28.11.2020. do 15.01.2021.
preminulo je 103 lica u Opštoj bolnici Pirot od Covida i sa Covidom. PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH SEDAM DO DESET PUTA VEĆI OD BROJA LABORATORIJSKI POTVRĐENIH. Zaražene su čitave porodice, radno aktivno stanovništvo, zdravstveni radnici, deca i stari.

Sva lica potvrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. Danas je naložena mera kućne izolacije za 25 lica a ukinuta za 17 (potvrđeni i kontakti). Juče je u Covid ambulanti Doma zdravlja Pirot obavljeno ukupno 126 pregleda, od kojih je 30 prvih i 96 kontrolnih (24% prvih pregleda u odnosu na ukupan broj pregleda). Postepeno se smanjuje broj hospitalizovanih bolesnika i smrtnih ishoda. U Opštoj bolnici Pirot leči se 28 bolesnika (16 iz Pirota, 3 iz Dimitrovgrada, 6 iz Babušnice, 3 iz Bele Palanke).

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu je nesigurna ali stabilna, u Beloj Palanci, Pirotu i Babušnici procenjuje se kao NESIGURNA sa tendencom stabilizacije.

INTENZITET PRENOŠENJA VIRUSA U POPULACIJI SE POSTEPENO SMANJUJE
SAMO ODGOVORNIM POŠTOVANJEM SVIH MERA MOŽEMO EPIDEMIOLOŠKU
SITUACIJU ODRŽATI POD KONTROLOM!!!