ZZJZ: Do 17. maja u Pirotu potvrđeno 88 slučajeva koronavirusa, u Okrugu 121. Nema opuštanja, treba poštovati mere prevencije!

17. maj 2020. 07:33 Korona virus Pirot Plus Online

Zavod za javno zdravlje Pirot i Gradski štab za vanredne situacije objavljuju presek stanja o broju potvrđenih slučajeva koronavirusa na teritoriji Pirotskog okruga na dan 17.05.2020.

Na području Okruga, od početka epidemije, ispitano je 1469 uzoraka, a registrovan je 121 pozitivni slučaj na Covid19 i to: u Pirotu 88, Babušnici 21, Beloj Palanci 11 osobe i Dimitrovgradu 1.

Čekamo rezultate za 96 uzoraka.

Broj obolelih, tačnije, onih slučajeva koji imaju simptome virusa Covid 19, a bili su u bliskom kontaktu sa laboratorijski potvrđenim slučajevima, je 400 i svi su u izolaciji.

U pirotskoj bolnici trenutno je hospitalizovan jedan pacijent i u stabilnom je stanju.

Aktuelna epidemiološka situacija je nesigurna.
Sa ukidanjem vanrednog stanja kod većine građana došlo je do prekida poštovanja mera. U zadnjih nekoliko dana otkrivamo nove slučajeve koji ne znaju gde su se zarazili, što potvrdjuje da je virus u populaciji, da prolazi kroz asimptomatske ili blage kliničke forme. Prenosi se prilikom ostvarivanja dužeg kontakta na radnom mestu, u porodici, ali i druženja, kao i okupljanja...
Apelujemo na građane da i dalje poštuju mere prevencije, distanciranja od starijih ljudi, hroničnih bolesnika, da nose maske, peru ruke i da se ne opuštaju.

Zavod za javno zdravlje Pirot
Štab za vanredne situacije Pirot