Značajni strateški dokumenti usvojeni na sednici lokalnog parlamenta - Plan razvoja grada i Lokalni plan upravljanja otpadom

25. jun 2021. 15:57 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U sali Doma kulture danas je održana sednica Skupštine grada Pirota. Sednici je prisustvovalo 48 odbornika.

Na samom početku predstavljen je Plan razvoja grada za period 2021.-2028. O ovome je govorio Ivan Mihajlović iz Regionalne razvojne agencije Jug.

U okviru diskusije o ovoj temi Odbornička grupa Najbolje za Pirot izjasnila se protiv donošenja Plana razvoja grada za period 2021.-2028.

Odluka je doneta sa 43 glasa.

Sledeće teme na sednici Skupštine bile su Odluka o završnom računu budžeta grada za 2020. godinu i Odluka o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada za 2021. godinu. Izvestilac o ovome bila je načelnica Odeljenja za privredu i finansije Jagoda Šnele.

Prema njenim rečima, rebalans budžeta rađen je pre svega zbog povećanja prihodne strane budžeta, što je raspoređeno na rashodnoj strani.

Završni račun budžeta grada Pirota za 2020. godinu usvojen je sa 41 glasom.

Tokom diskusije o rebalansu su govorili Žarko Todorović iz Odborničke grupe Najbolje za Pirot, gradonačelnik Vladan Vasić i Emilija Popović iz Odborničke grupe Srpske napredne stranke.

Odluka o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada za 2021. dodinu doneta je sa 40 glasova za.

Sledeća tačka dnevnog reda bila je donošenje Lokalnog plana upravljanja otpadom na teritoriji grada Pirota za period 2021.-2031.

O ovome je odbornike izvestio načelnik Odeljenja za urbanizam i stambeno komunalne poslove Bojan Pešić.

Za Lokalni plan upravljanja otpadom na teritoriji grada za narednih deset godina glasalo je 45 odbornika.

Zatim su direktori javnih preduzeća podneli izveštaje o radu. O ovome u posebnoj objavi.

Posle usvajanja izveštaja o radu javnih preduzeća, za koje je glasalo 39 odbornika, doneta je Odluka o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora javnih preduzeća “Komunalac”, “Vodovod i kanalizacija” i “Regionalna deponija Pirot” i Rešenje o obrazovanju komisije za sprovođenje javnih konkursa. Sa ovim detaljima odbornike je upoznao Saša Jovanović, sekretar Skupštine grada.

Ova predmetna odluka doneta je sa 38 glasova za.

Pored navedenih tema pred odbornicima su se našle i Odluka o pristupanju i izmeni i dopuni Plana detaljne regulacije “Nišavska dolina” i odluke iz imovinsko pravne oblasti.

Odluka o mesnim zajednicama na teritoriji grada Pirota takođe je izazvala diskusiju. O ovome je odbornike izvestio sekretar Skupštine grada, Saša Jovanović.

Svoj komentar o ovoj temi izneli su Miljan Stojanović iz Odborničke grupe Najbolje za Pirot i Ivan Panić iz Odborničke grupe Srpske napredne stranke.

U nastavku sednice donete su sledeće odluke: Odluka o izmeni Odluke o lokalnim administrativnim taksama, Odluka o izmeni i dopuni Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom, Rešenje o davanju saglasnosti na izmenu Ugovora o javno – privatnom partnerstvu za vršenje usluge rekonstrukcije i održavanja sistema javnog osvetljenja, Odluka o okončanju postupka likvidacije i raspodeli likvidacionog ostatka Javnog preduzeća “Radio Pirot” – u likvidaciji, Odluka o određivanju nadležnih organa grada Pirota za sprovođenje postupka davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, data je saglasnost na izmenu Programa poslovanja JKP “Gradska toplana” za ovu godinu i saglasnost na Odluku Nadzornog odbora JKP “Komunalac” Pirot o izmeni i dopuni cenovnika preduzeća.

Sednica je završena razrešenjima i imenovanjima i odborničkim pitanjima.

Tokom sednice zamenik gradonačelnika Miloš Colić preneo je odbornicima vest o smrti Slavice Stanisavljević koja je do penzije radila u Gradskoj upravi Pirot u oblasti socijalne i dečje zaštite. Minutom ćutanja odata je počast preminuloj odbornici.

Po završetku sednice predsednica Skupštine grada, Milena Dimitrijević, prokomentarisala je tok sednice ističući da su doneti značajni strateški dokumenti -  Plan razvoja grada i Lokalni plan upravljanja otpadom za narednih deset godina, ali i mnogo važnih odluka koje se tiču funkcionisanja lokalne samouprave.

Žarko Todorović iz Odborničke grupe Najbolje za Pirot u izjavi za medije obrazložio je zbog čega njihova odbornička grupa nije podržala određene odluke.