Zbirka razglednica i dopisnih karata Pirota u digitalnoj kolekciji naše biblioteke

13. oktobar 2020. 13:35 Kultura Pirot Plus Online

Pre nekoliko dana, Zavičajna digitalna kolekcija Narodne biblioteke Pirot bogatija je za zbirku razglednica i dopisnih karata Pirota i okoline od 1901. pa do današnjih dana. 

Iz biblioteke poručuju da svi gradjani, koji poseduju stare dopisne karte ili razglednice ovog kraja, a žele da se nađu na digitalnoj ostavi, mogu da se obrate bibliotekarima kako bi ih digitalizovali. 

Za portal Plus online o ovoj temi govorio je Milan Jovanović, bibliotekar koji je istakao da je još 2010.godine naša biblioteka počela da digitalizuje gradju. Tada je ona postavljana na lokalnim računarima u zavičajnom odeljenju i na serverima Narodne biblioteke Srbije. 

Početkom 2020.godine u saradnji sa bibliotekom Milutin Bojić iz Beograda napravljen je novi server Narodne biblioteke Pirot gde se danas skladišti kompletna gradja. 

Pregled skeniranih i obrađenih knjiga Narodne biblioteke Pirot mogu se videti na sajtu digitalne Narodne biblioteke Srbije ili na strani Digitalne zbirke Narodne biblioteke Pirot koja je pretraživa u punom tekstu.(www.nbpi.org.rs)