Završena staza do Crkve Sv Petra i Pavla u Rsovcima

11. jul 2012. 12:27 Društvo Pirot Plus Online

Sutra, na Petrovdan biće organizovano svečano otvaranje staze Hrista Mladenca koja vodi do pećinske Crkve Sv Petra I Pavla, u ataru sela Rsovci. Izgradnja staze koštala je 13 hiljada dolara. Sredstva je donirala Svetska turistička organizacija, uz učešće opštine Pirot 20 odsto od vrednosti projekta. Slavica Ćirić predsednica Udruženja za negovanje i očuvanje starih i umetničkih zanata “Grlica”, kaže da je udruženje zajedno sa opštinom apliciralo za bespovratna sredstva iz programa UN “Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja”.

- Staza je završena, popločana u etno stilu, kamenom koji je vadjen iz reke I pločama koje su skinute sa krovova napuštenih kuća u selu. Projekat je radilo Javno-urbanističko preduzeće. Sa staze, na kojoj su uradjena I odmarališta, pruža se neverovatan pogled na selo, ali I okolinu, kaže Ćirićeva.

U pećinskoj crkvi nalazi se nadaleko poznata I jedinstvena freska u svetu Hrista Mladenca, poznatija kao Ćelavi Isus. Stazu će otvoriti I predati na korišćenje meštanima, vernicima I turistima Vladan Vasić, predsednik opštine.