Završena prva faza linije za sekundarnu separaciju otpada na Regionalnoj deponiji u Pirotu

06. novembar 2019. 15:43 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Regionalna sanitarna deponija u Pirotu jedan je od najboljih primera u Srbiji kako se upravlja neopasnim komunalnim otpadom, ocena je mnogih stručnjaka koji su upoznati sa radom pirotske Deponije. Ovih dana završena je prva faza izgradnje postrojenja za sekundarnu separaciju komunalnog otpada. Projekat je podržalo Ministarstvo za zaštitu životne sredine republike Srbije sa šesdeset miliona dinara. Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, sa svojim saradnicima danas je obišao gradilište u pratnji direktora Deponije, Nebojše Ivanova.

Životnoj sredini u Srbiji se sve više posvećuje pažnja, a Pirot je jedn od gradova koji i u tom pogledu može biti primer rekao je prilikom obilaska linije za separaciju otpada gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić. Ono što je takođe važno, istakao je Vasić, postoji još nekoliko projekata koji će se u bliskoj budućnosti realizovati, jer imaju podršku nadležnih instanci, čime će zaštita životne sredine u Pirotu biti podignuta na još viši nivo.

Prva faza radova na liniji za sekundarnu separaciju komunalnog otpada je završena i o tome je obavešteno resorno ministarstvo kaže direktor Deponije, Nebojša Ivanov. Evropska unija je obezbedila oko milion i četiristo hiljada evra za realizaciju projekta primarne selekcije i u planu je da ovaj projekat bude završen uporedo sa okončanjem druge i treće faze linije za separaciju otpada po čemu će pirotska Regionalna deponija biti jedinstvena u Srbiji.

Ivanov je napomenuo da Deponija ima još nekoliko spremnih projekata u cilju zaštite životne sredine, a jedan od njih je dezinfekcija vozila za dovoženje smeća prilikom izlaska sa Deponije.