Završen prvi deo sastanka u Ljubljani: Na korak od rešenja, ministri odlučuju!

13. oktobar 2014. 13:51 Privreda Pirot Plus Online

Danas se u Vladi Slovenije održava sastanak na kojem se razgovara o rešenju krize u AHA Mura Prvi maj. Prisustvuju Jožef Petrovič, ministar za gospodarski razvoj i tehnologije u Vladi Slovenije i Željko Sertić ministar privrede u Vladi Srbije, Stevo Radovanović, stečajni upravnik kao i predstavnici banaka, SIEPA-e, Agencije za privatizaciju. Cilj sastanka je da se, u direktnom razgovoru pronadje optimalno rešenje koje bi omogućilo da Fabrika nastavi sa radom.U eksluzivnom razgovoru za Plus radio i Portal Plus online Stevo Radovanović rekao je da je upravo završen prvi deo sastanka, a da će konačnu odluku doneti oba ministra na sastanku koji je počeo posle pauze od tridesetak minuta.

- Razmatrane su varijante koje su bile predlagane u Pirotu. Pitanje je kako dati garancije i kontragarancije da se oslobodi deo stredstava koja ima država Srbija kod SBER banke. Čule su se sve informacije i mogućnosti, kao stečajni upravnik rekao sam zakonske mogućnosti. U tom okviru traže se rešenja. Direktor Banke je objasnio bankarske varijante. Konkretno zaključci su donešeni. Biće objavljeni uskoro!

Inače, predstavnici obe strane su za očuvanje proizvodnje. Kako kaže Stevo Radovanović, sve se kreće u pravcu predloga AHA Mure, razradjuju se tehnika i modaliteti. Poznato je da AHA Mura Prvi maj očekuje da se oslobodi 2.800.000 evra koje su potrebne “Prvom maju” da nastavi da radi! Radovanović kaže da će ministri na izdvojenom sastanku približiti stavove. Uslediće saopštenje! Stručne služne će detalje objaviti.

- Moj utisak je da da neki detalji nisu dorečeni. Problem su zakonske prepreke kod obe države s obzirom da se radi o privatnom kapitalu. Te prepreke treba da se prevazidju. Pomenuta je mogućnost da se rešenje nadje u poslovnim odnosima srpskih i slovenačkih preduzeća koje su u poslovnim kontaktima .Ponavljam, problem su zakonska rešenja , kaže Radovanović.

Radovanović očekuje da se problem reši, verovatno ne svi detaljio danas, jer će biti potreban još prikupiti dodatne informacije. Stečajni upravnik je obećao da će svoj deo posla brzo razrešiti. Obe Vlade su obećale da će tražiti novog investitora kome će obezbediti subvencije i otpisati dugove.