Završen projekat "Dobar posao - dobar život", 30 polaznika prošlo obuke obuke zabrže i lakše zaposlenje

02. mart 2022. 12:35 Društvo Pirot Plus Online

U Velikoj sali Gradske uprave Pirot organizovan je završni događaj u okviru projekta “Dobar posao – dobar život”, koji je realizovalo Udruženje “Osveženje”.

Projekat je deo šireg programa Nemačke razvojne saradnje “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” koji sprovodi Nemačka razvojna agencija GIZ u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

U okviru projekta je 30 nezaposlenih lica iz Pirota i okoline pohađalo različite obuke za profile tražene na tržištu rada, nakon kojih će moći brže i lakše da se zaposle.

Marko Cenić, karijerni savetnik Udruženja “Osveženje” istakao je da je projekat bio podeljen u dve faze – individualna karijerna savetovanja i obuke na radnom mestu. Od 30 kandidata 10 je bilo na obuci za digitalni marketing, a ostali za zanimanja u različitim sektorima.

Danica Belić iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju rekla je da ovakve projekte realizuju širom zemlje, a njihova ciljna grupa su Romi i druge marginalizovane grupe koje se svrstavaju u kategoriju teže žapošljivih lica. Prema njenim rečima do sada je preko 800 ljudi našlo posao ili poboljšalo svoj prihod posle završenih obuka koje su organizovali.

Kada je dalja saradnja sa Gradom Pirotom u pitanju, Danica Belić je najavila novi projekat javno privatnog partnerstva.

Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota, izrazio je zadovoljstvo što su i GIZ uključili u aktivnosti Zip centra za mlade, s obzirom da puno donatora dolazi u Pirot preko Zip centra. Pored ostalog, Colić je predstavio i detalje projekta koji planiraju sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju.

Jedan od polaznika obuke za digitalni marketing Velibor Nešić u izjavi za medije izrazio je svoje utiske posle završene obuke.

Posle zvaničnih obraćanja prisutnima je prikazan kratak video o sprovedenim obukama. Na kraju su učenici dobili potvrde o završenim obukama, a kompanije koje su učestvovale u obukama na radnom mestu zahvalnice.

*S.Ć.