Završen Drugi festival ćilima u Pirotu. Na svečanom zatvaranju nastupio Jovan Maljoković

27. avgust 2023. 02:21 Kultura Pirot Plus Online

Na Maloj sceni u dvorištu Istorijskog arhiva svečano je zatvoren Drugi festival ćilima. Na prostoru ispred scene izloženo je 16 ćilima koji su deo zbirke Muzeja Ponišavlja.

Aleksandar Repedžić, kustos Muzeja Ponišavlja, rekao je da je zadovoljan što mogu da prikažu ono što čuvaju u depou i o čemu brinu, a sugrađani mogu da vide i najstariji ćilim koji je pripadao Aleksi Brankoviću iz 1880. godine. Ovaj festival je, prema rečima Repedžića, veoma značajan jer se ćilim nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, o njemu treba da se priča i da se izdigne na veći nivo.

Gradonačelnik Vladan Vasić je u svom obraćanju podsetio da su pre više od desetak godina počeli da razmišljaju o tome kako da spase pirotski ćilim jer je stiglo dotle da malo ko ima da ga tka. Zahvaljujući donatorima počeli su da oživljaju ćilim, organizovane su kolonije, radionice, a prošle godine održan je i Prvi festival ćilima. Ovom prilikom Vasić je pozvao ljude da pogledaju ćilime koji su izloženi i naglasio da je naša dužnost da sačuvamo ćilim od izumiranja.

Ovom prilikom gradonačelnik Vasić je istakao da mu je posebno drago što će u obnovljenoj gostoprimnici u Hilandaru biti izloženi pirotski ćilimi i to će biti poklon Grada Pirota manastiru Hilandar. Delegacija iz Gradske uprave će sredinom septembra posetiti Svetu Goru i odneti 25 ćilima.

Na svečanom zatvaranju festivala uručene su i zahvalice polaznicima radionice tkanja i lokovne radionice, koje su tokom nedelje održane u Galeriji Čedomir Krstić.

Zahvalnice su dobila i deca koja su pohađala školu tkanja tokom Božićne škole.

Posle uručenja zahvalnica građani su imali priliku da uživaju u nastupu Jovana Maljokovića i njegovog benda.

Jovan Maljoković je u izjavi za medije pre nastupa istakao da mu je drago što je ponovo u Pirotu i što će u prvom delu programa izvesti nešto što je napravio da ostane - srpski džez.