Zaštita geografskog porekla peglane kobasice prioritet

03. februar 2015. 09:00 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Goran Popović, pomoćnik predsednika opštine za poljoprivredu posle izuzetno uspešnog Sajma peglane kobasice, rekao je u izjavi za Plus radio i Portal Plus online da je Sajam lepša strana priče, ono što je zabrinjavajuće da bez obzira koliko mi ulažemo u promociju našeg kraja, i svih ovih izuzetnih proizvoda, neophodna su ozbiljnija ulaganja u revitalizaciju poljoprivrede, posebno stočarske proizvodnje.

- Prvenstveno je neophodna zaštita geografskog porekla peglane kobasice, što do sada još uvek nije uradjeno. Nama je u interesu da pronadjemo bar jednog proizvodjača koji će ispuniti HCCP standarde kako mogli to da realizujemo.Lokalna samouprava je u tom smislu spremna da pomogne. Dobijanjem ovog sertifikata peglana kobasica će moći da se plasira u megamarketima, po znatno višoj ceni i biće dostupna većem broju potrošača, kaže Popović.

Sirovina je takodje problem. Lokalna samouprava ulaže ali su neohodna mnogo ozbiljnija sredstva koja se očekuju od Ministarstva poljoprivrede ili stranih investitora. Neophodno je prvo da se poveća broj ovaca i koza, koji je za pedeset godina smanjen sa 50.000 na oko 16.000 grla.