Zaposleni u Opštoj bolnici Pirot postavili preko 40 pitanja rukovodstvu Bolnice. Za dobro svih, očekuju se odgovori, ali i konkretne mere!

18. jul 2020. 15:27 Društvo Pirot Plus Online

Ovih dana stiglo nam je pismo zaposlenih u Bolnici koji su tražili da rukovodstvo Bolnice javno odgovori na sve primedbe i preduzme odredjene mere kako bi se stanje u Bolnici popravilo.

Smatrali smo da ćemo objavljivanjem ovog pisma sa brojnim pitanjima, a posle razgovora sa dvojicom predsednika sindikata, omogućiti da se otvori dijalog, da se preduzmu odredjene mere, kako bi  se eventulni problemi rešavali na zadovoljstvo pacijenata i zaposlenih.

Na odluku da pitanja objavimo, uticalo je i vreme u kojem se nalazimo, epidemiološka situacija i nevolje  s kojima se suočavaju i pacijenti i zdravstveni radnici!

Nadamo se da će nas svi shvatiti da je ovo sa naše strane, čin koji treba da bude dobronameran!

………………………………………………………

-           Ministar zdravlja Lončar je  izjavio da su zdravstveni radnici prioritet, i da su oni zdravstveni sistem. Na žalost, sve više njih je bolesno-70 su u bolnicama, a 500 u kućnoj izolaciji. Iako imaju zaštitnu opremu,izloženi su velikom riziku zbog velike ekspozicije virusu Covid 19.

-         Kako to da samo u Opštoj bolnici Pirot zdravstveni radnici Aktom o proceni rizika koji je potpisao direktor  NEMAJU PRAVO NA  POVIŠEN RIZIK? OSTALI ZDRAVSTVENI RADNICI U SRBIJI IMAJU PRAVO NA POVIŠEN RIZIK!

-          Već je bio i štrajk u Bolnici  Pirot gde je jedan od glavnih razloga  bio i taj  Akt.  Dosta lekara su individualno tužili Bolnicu i direktora zbog takvog Akta.

-          Sindikati SMSTS i Sindikat Nezavisnost iz Bolnice su poveli I mnogobrojne kolektivne  radne sporove i prijave na zakonitost Akta.

-          Inspekcija našla nepravilnosti i napisala prekršajnu prijavu Bolnici i direktoru. I opet ništa...

-         ALI IPAK NIJE NIŠTA – PO REČIMA ZAPOSLENIH, KOJI SE JAVLJAJU POSLE NAŠEG INTERVJUA SA PREDSEDNICIMA SINDIKATA U BOLNICI, KAŽU DA JE OVAKVO PONIŽAVANJE ZDRAVSTVENIH RADNIKA U OPŠTOJ BOLNICI PIROT NEVIĐENO.

-         SAMO U  PIROTSKOJ BOLNICI PO NALOGU DIREKTORA JE PRODUŽENO RADNO VREME, TRAŽI SE OD LEKARA I SESTARA DA RIZIKUJU SVOJE ŽIVOTE SVAKOG DANA, I ONI NE BEŽE OD TOGA,  ALI NE MOGU VIŠE PODNETI NEPRAVDU.

-         ISPADA DA SU ODLUKE DIREKTORA JAČE OD SVIH NADLEŽNIH PRAVNIH INSTITUCIJA, SAVETA VLADINE REPUBLIČKE AGENCIJE ZA MIRNO REŠAVANJE RADNIH SPOROVA, JAČE OD SVIH ZAPOSLENIH.

-         ZAPOSLENI  SU PONIŽENI, DEGRADIRANI I DISKRIMINISANI U ODNOSU NA KOLEGE U OBLIŽNJEM LESKOVCU, KOJI IMAJU SVA TA PRAVA. ILI U NIŠU. ILI U ZAJEČARU. ILI U KRALJEVU. ILI U ZEMUNU. ILI U ZRENJANINU. ILI U ČAČKU.

-           Volju im samo daje borba za zdravlje pacijenata  i nekadašnji stari ugled Bolnice koja je bila poznata po kvalitetu rada. Ali zbog toga gube veru i u PRAVNI I ZDRAVSTVENI  sistem zemlje.

-         Da li je reč direktora da je Akt u skladu sa zakonom jača od svih dokaza koje su izneli i iznose lekari Opšte bolnice Pirot na sudu ili  udruženi -Sindikat Nezavisnost i SMSTS iz Bolnice pred pravnim institucijama?

-         AKO JE INSPEKCIJA RADA NAŠLA NEPRAVILNOSTI PO PRIJAVAMA OVIH SINDIKATA, NE ZNAČI LI TO SAMIM TIM DA JE AKT DONEŠEN NEPRAVILNO? ILI DIREKTOR KAŽE DA JE U REDU? ISPRAVIĆEMO NEDOSTATKE?! I  ONDA JE SVE  PO ZAKONU?! Da li je ovo moguće?

-         Ali šta ako narod, tj zaposleni više neće da se smire jer su oni  zdravstveni radnici drugog reda u Republici Srbiji?

-         Zašto je to tako? Pitamo direktora da nam odgovori na ove stavove zaposlenih. Zašto su direktor i zaposleni  na dve suprotne strane?

-         Zašto nema dijaloga?

-         Zašto su međuljudski odnosi toliko narušeni da su u Bolnici pokrenuti mnogobrojni sudski procesi po mnogim pitanjima?

-         Bilo je i postupka za mobing.

-         Zašto služba Anestezije, intenzivne nege i reanimacije nema načelnika anesteziologa, već ortopeda (a stvarno stanje je da je ortoped načelnik na papiru, a pravi direktor (urolog) koji organizuje rad lekara specijalista anestezije, reanimacije i intentivne nege?!) i to posebno u doba korone?

-          Zašto nijedan anesteziolog neće da rukovodi službom u Bolnici, a nekad je bilo više kandidata za takvu funkciju?

-         Da li je tačno da je funkcija načelnika toliko obezvređena da uopšte ne postoji, odnosno direktor odlučuje o svemu, medicinske profesije nemaju nikakvu autonomiju i pravo na stručno mišljenje, organizaciju rada. Većina načelnikase ne slaže sa stavovima direktora i pravdaju se kod svojih kolega i osoblja da su nemoćni, da oni ne žele tako, ali moraju...Da li je ovo tačno i ako jeste zašto je to tako?

-          Da li je tačno da  samo jedan čovek odlučuje u Bolnici o svemu i sve zna iz svih oblasti medicine i svih nemedicinskih profesija?

-         Da li je tačno da direktor ne prima zaposlene?

-         Da li je tačno da je tehničar iz transfuzije podneo otkaz, otišao u Nemačku i da se sprema još  medicinskih sestara na isti put?

-         Da li je tačno da transfuzija sada ima 4 tehničara, a po zakonu i za organizaciju rada treba minimum duplo više (šta ako u međuvremenu iskrsne nepredviđena situacija– šta onda). Direktor zna za ovaj problem sa brojem tehničara već 8 godina koliko je direktor. Dakle problem nije od juče. Ovo je problem koji bi mogao biti ozbiljan za normalno funkcionisanje bolnice. Samo zahvaljujući velikom požrtvovanju tehničara iz transfuzije izdržavaju neviđeni broj radnih sati i pripravnosti u toku meseca, a kada se tome dodaju i dani godišnjeg odmora koji se moraju iskoristiti po Ustavu.

-          A šta reći za ginekologe? Koliko njih  dežura, a koliko bi trebalo minimum? I niko nema rizik na poslu...

-          Da li  nemaju rizik na poslu u urgentnoj službi gde cele noći dolaze pacijenti suspektni na Covid 19,  jer nema Covid ambulante posle 19 sati. A noću suspektni na Covid imaju temperature više nego danju, loše im je, „traže dah“...

-         Tu su i ostali hitni slučajevi, koji nisu Covid 19.

-          Da li  nemaju rizik ni na Grudnom odeljenju gde leže pacijenti zaraženi Covidom 19.

-         Da li  nemaju  rizik ni anesteziolozi koji priključuju teško obolele na mašine za disanje i reanimiraju. Nemaju ni ostali u bolnici. To najviše boli sve zaposlene... 

-         Pitamo direktora da se oglasi i kaže da li je ovo tačno i objasni sve, a u skladu sa tim što je zdravstvena ustanova javna svojina i javnost mora i treba da bude upoznata sa tačnim zbivanjima u Opštoj bolnici Pirot.

-         ZAŠTO LEKARI I SESTRE, JUNACI NAŠEG DOBA, U OPŠTOJ BOLNICI PIROT NEMAJU PRAVO NA POVIŠEN RIZIK, A U KRAGUJEVCU IMAJU? JUČE SE DIREKTOR KC KRAGUJEVAC OBRATIO ZAPOSLENIMA PISMOM  - HVALA VAM ZA SVAKU KAP PROLIVENOG ZNOJA .

-         Zašto u Opštoj bolnici Pirot nema zahvalnosti direktora – još je na snazi Akt po kome zaposleni dolaze na posao kao da rade sa kompijuterima, a ne pacijentima?       Zaposleni kažu da ne da nema zahvalnosti, nego ima i pretnji da moraš da ćutiš. Ili  nećeš više da budeš načelnik .

-         Čuje se  da je smenjen ovih dana jedan načelnik, ali još uvek nije zvanično. Čeka se potvrda.  Da li će director kazati pravu istinu zašto je smenjen ?

-         RAZOČARANOST LEKARA I SESTARA JE SVE VEĆA...KOME SE OBRATITI?

-          Tema je veoma aktuelna, posebno danas kada u celom svetu i Srbiji zdravstveni radnici su istinski heroji koji rizikuju živote. Izgleda da samo u Opštoj bolniciPirot nisu...

-         Zašto U DOMU ZDRAVLJA PIROT GDE JE DRUGI DIREKTOR, IMAJU PRAVO NA POVIŠEN RIZIK PO AKTU O PROCENI RIZIKA. Izgleda da i sindikati u bolnici koliko smo shvatili od izjava zaposlenih imaju različito mišljenje –dva sindikata su imala istovetne zahteve, a treći nije. Ko je u pravu ?

-         Da  bi   se sve  „isteralo na čistac“ i došli do prave istine,   treba da se oglase  direktori Bolnice i Doma zdravlja, predsednici  sindikata iz Bolnice.

-          Zaposleni ne traže povećanje plate, već samo da imaju pravo na povećani rizik. I spremni su na iskazivanje otpora direktoru čim se ukaže šansa za to, bez ikakvog mešanja politike. Sada imaju preča posla, a to je zdravlje građana. Sada ratuju sa opakim virusom Covid 19, koji sve više pogađa mlađu populaciju. Kada pobede nevidljivog neprijatelja, pitaće direktora ispred Bolnice gde ima dovoljno mesta da svi stanu, da im objasni kako oni nemaju rizik na poslu – odnosno zašto ih je u rat slao kao „vojnike drugog reda“?

-         Zašto direktore?

-         Zašto hitno ne promenite taj AKT O PROCENI RIZIKA?

-         U ČEMU JE PROBLEM? BOLNICU NIŠTA NOVČANO TO NE KOŠTA? NIJE VALJDA SUJETA?

-         DA LI  SMATRATE DA ZDRAVSTVENI RADNICI  NEMAJU PRAVO NA POVIŠEN RIZIK NA POSLU?

-         MINISTAR LONČAR  KOLIKO SMO SHVATILI IMA SUPROTNO MIŠLJENJE OD VAŠEG. KO  JE U PRAVU?

-         Da li je istina da sada prolaze samo   tkzv. "poslušnici"  da su znanje i struka nebitni!?

-           Da li će direktor da objasni ovaj spisak?

-          Radi se o specijalistima koji su radili u Kovid bolnici ( Pirot nema Kovid bolnicu). Tema je:4 anesteIologa,2 infektologa,2 pulmologa radili su  u Kovid centru Nis.OSTALI svi pobrojani osim  direktora  imali  su  kontakt sa kovid pacijentima bilo kroz trijazu,kratkotajno lecenje ili transport do Nisa.  Zašto se direktor nalazi na ovom spisku, kada retko izlazi iz kancelarije !?

-          Spisak je pravljen na zahtev lekarske komore koji Ministarstvo može da koristi  za medalje, plakete, pohvale Ili eventualne nagrade !

-          Zašto su Interno i Grudno na istom spratu kada je ventilacija zajednička za obe prostorije?

……………………………………………

Očekujemo da rukovodstvo  Opšte bolnice  Pirot razmotri sva ova pitanja zaposlenih .

Pitanja objavljujemo jer smatramo da će rukovodstvo bolnice analizirati evntualne problem koji su inače navedeni i doneti odredjene mere koje će biti u korist, pre svega pacijenata, naših sugradjana, a potom i zaposlenih.

Nije nam bila namera da bilo koga na ovakav način dovodimo u situaciju da ovaj postupak drugačije razume. Samo dobronamerno za dobro svih u ovom teškom  vremenu!