Za uklanjanje objekta Bela mačka potrebno oko 800.000 dinara. Konačna verzija Projekta rekonstrukcije do oktobra

01. jun 2021. 11:00 Gradska hronika Pirot Plus Online

Bojan Ranđelović, član Gradskog veća, koji je i u prethodnom periodu bio zadužen za saradnju sa niškim Zavodom za zaštitu spomenika kulture na mnogim projektima, rekao je da je Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša, pod čijom je ingerencijom objekat, dao saglasnost da se objekat ukloni.

Uklanjanje objekta biće kontrolisano, pod stalnim nadzorom stručnjaka Zavoda i Muzeja Ponišavlja, kaže Ranđelović.

Reč je o izuzetno zahtevnom poslu. Očekujemo da sredstva za uklanjanje objekta budu obezbeđena u narednom rebalansu gradskog Budžeta. Prema predračunu radova sam proces uklanjanja objekta koštaće oko 800.000 dinara, ističe Ranđelović.

Da je reč o zahtevnom poslu potvrdila je i direktorka niškog Zavoda Ljiljana Berić.  

Inače idejni projekat je završen. Gradska uprava je dala saglasnost, a finalna verzija projekta biće završena do oktobra. 

Pokrenuta je objedinjena procedura za dobijanje lokacijskih uslova, kaže Ranđelović i ističe da je rok za dobijanje tih uslova 15 dana. 

Direktorka Berić smatra da će značajnu ulogu imati i stručnjaci Muzeja Ponišavlja. Naime, Zavod za zaštitu spomenika iz Niša radi projekat same nepokretnosti, dok će za unutrašnju postavku biti zaduženi kustosi Muzeja. 

Raspisivanje javne nabavke za uklanjanje objekta očekuje se tokom jula.