×

Vučić: U roku od deset dana počinje obnova i ulaganje u bolnice u Vranju, Pirotu, Kikindi i Ćupriji

07. avgust 2020. 14:46 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je do jutros u bolnicama bilo hospitalizovano 3.519 pacijenata, što je za oko 2.000 manje nego pre 10 dana, ali je upozorio na to da još nije došlo vreme za opuštanje.

Vučić je u obraćanju javnosti ocenio da taj podatak na najbolji način govori tome koliko je situacija povoljnija danas nego pre 10 ili 15 dana, dodavši da moramo da shvatimo da treba da budemo odgovorniji i ozbiljniji u pristupu našoj borbi sa infekcijom.

Predsednik je ukazao na to da je najveći broj preminulih starije životne dobi, dok je znatno manje mladih, mada oni svakako nisu izuzeci.

Govoreći o pomoći privredi pogođenoj pandemijom, Vučić je istakao da će ukupan paket pomoći sa današnjom isplatom 60 odsto minimalne zarade, biti 5,8 milijardi evra ili 12 odsto BDP-a, što je, kako je objasnio, jedan od najvećih paketa pomoći koji je jedna zemlja mogla da pripremi.

On je najavio da za desetak dana kreće obnova i ogromno ulaganje u četiri bolnice u Srbiji - u Vranju, Pirotu, Kikindi, Ćupriji.

Za manje od godinu dana biće završen KCS u Beogradu, ubrzano se nastavljaju radovi na Infektivnoj klinici KCS, ali se rade i bolnice u Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Prokuplju, Loznici, rekao je Vučić i dodao da uskoro kreće i rekonstrukcija KC Vojvodine u Novom Sadu, ali i KBC Bežanijska kosa, gde će biti izgrađena dva dodatna onkološka bloka, sa dva nova linearna akceleratora za zračnu terapiju.

"U roku od deset dana počinje obnova i ulaganje u bolnice u Vranju, Pirotu, Kikindi i Ćupriji. Takođe će na Bežaniji biti dograđena dva onkološka bloka sa dva akceleratora", dodao je predsednik. "Za nas je važno da u ovom trenutku brinemo o našim lekarima i medicinskim sestrama. Moramo da pronađemo način da jedan deo njih zbog prezasićenosti i umora, odmorimo. Moramo im omogućiti odmor, makar na sedam dana, da bi bili pripremljeni za jesen“; objasnio je Vučić.

Saopštenje Vlade Srbije*