Vučić: Ovo je borba za živote, pre svega, naših roditelja

27. mart 2020. 19:09 Korona virus Pirot Plus Online

Posle sastanka kriznih štabova održana je konferencija za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić . 

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da su 302 osobe zaražene koronavirusom hospitalizovane. Osam osoba je preminulo, njihov prosek godina je oko 66, a prosek onih koji su hospitalizovani je niži, dodaje predsednik. Čekaju nas teške nedelje, kaže Vučić.

Vučić je najavio da će u nedelju biti predstavljen program ekonomskih mera.

"Ne razmišljamo o smanjenju plata i penzija, i ne samo to primili smo 1340 lekara i 1900 medicinskih sestara, hvala svima njima", kaže Vučić.

Nećemo da zatvaramo gradove još, približavamo se periodu kad ćemo da imamo 5, pa 20 mrtvih dnevno, geometrijskom progresijom, ističe Vučić. 

Molba građanima – nemojte da izlazite iz kuće, to je jedini način sačuvate sebe i svoje bližnje, sve drugo je besmisleno ako to ne uradimo, ističe predsednik.

 Predsednica Vlade Ana Brnabić takođe poručuje da su pred nama dve "izuzetno teške nedelje, ključne, kritične".

Značajno smo podigli kapacitete za testiranje, rekla je Brnabić.

Privremena bolnica na Sajmu će sutra u 8.00 krenuti da prima pacijente, navodi Brnabićeva. Potrebna gvozdena disciplina i minimalni kontakti u naredne dve nedelje i onda postoji šansa da ćemo uspeti da zaštitimo zdravstveni sistem, ističe Brnabićeva.

Treći korak je potpuna implemetacija pooštrene kaznene politike, kaže premijerka. 

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović rekao je na konferenciji da ovo može da se poredi jedino sa epidemijom velikih boginja 1972, a na globalnom nivou sa Španskom groznicom.