Vreme: Protekla, Božićna noć - “dubok” mraz – 13 stepeni! Do sredine januara sneg samo na planinama !

08. januar 2020. 10:18 Društvo Pirot Plus Online

Prvi dani Nove godine karakteriše tkzv. suvomrazica u gradskim sredinama i sneg na planinama. Zoran Boljčev iz Meteorološke  stanice u Dimitrovgradu, saopštavajući podatke za 8. januar, rekao nam je da je noćas zabeležena najniža temperatura u poslednjih nekoliko meseci. Tokom noći bilo je minus 13 stepeni. U 12 časova kada smo razgovarali podaci su bili sledeći:

T= - 1 stepen; P = 977 mb ( visok ); Vl. = 68 %;  Vetar severozapadni  2-4 m/sek.

 Sneg je ovih dana padao na Staroj planini. U selu Dojkinci, odakle smo dobili video materijal od Milice Spasić, debljina snežnog pokrivača bila je dvadesetak centimetara.

Na sajtu Weather 2 Umbrella objavljena je prognoza za sedam dana .

RHMZ je objavio i prognozu vremena do polovine januara .

Od 5. januara u toku je pokretnje toplijeg strujanja zbog snažnog ciklonalnog polja nad Atlantikom . Ukoliko se ovaj signal (verovatnoća je velika) za pokretanje Atlantika početkom godine održi, barem do 10.01. a verovanto i duže nema ni govora o nekoj zimi u nizijama. Na planinama će biti snega, zbog čestih frontova sa Atlantika, ali nizije će imati znatno toplije vreme od proseka. Tek iza 15. januara postoje signali koji sugerišu da bi moglo doći do bitnog zaokreta na sinoptičkom planu i dolaska prave snežne zime nad naš region

Dugoročna  prognoza, RHMZ  :

JANUAR 2020: Blaži i prosečno vlažan januar. Slabi ili umereni mrazevi u trećoj dekadi januara.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 2 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

FEBRUAR 2020: Blaži i prosečno vlažan februar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek.. Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 6 mm u odnosu na višegodišnji prosek

MART 2020: Topliji i prosečno vlažan mart.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 8 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

APRIL 2020: Topliji i malo suvlji april. Mala verovatnoća za pojavu jakih mrazeva prvoj polovini aprila.

Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti malo iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Mesečna suma padavina tokom aprila biće malo ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 9 mm u odnosu na višegodišnji prosek.