Vrednost procenjene imovine Prvog maja u Pirotu oko 270 miliona, a dug preko dve milijarde. Zašto je hipotekama opterećen samo deo Fabrike i da li će bivši radnici ostati kratkih rukava

28. mart 2019. 14:09 Privreda Pirot Plus Online

Radnici, jedne od najpoznatijih tekstilnih fabrika u Jugoslaviji, Industrija odeće „Prvi maj“ Pirot u vremenu tranzicije ostali su bez radnih mesta i nenaplaćenih zarada, mada imaju izvršna sudska rešenja. Često se bivši radnici obraćaju redakciji Portala Plus onlajn i pitaju da li mogu da naplate svoja potraživanja i kakva je aktuelna situacija sa prodajom imovine. U potrazi za odgovorom na ovo pitanje pošli smo od osnovnih podataka, procenjene uknjižene imovine Preduzeća koja iznosi oko 270 miliona dinara i ukupnog zaduženja od čak dve milijarde i osamsto miliona dinara. Advokat, Slaviša Stamenović, koji zastupa interese dela radnika, kaže da na osnovu prodaje dela imovine, prodavnica u Aranđelovcu, radnicima će ostati deo za naplatu, koliko još uvek nije poznato, a od prodaje za sada najvećeg dela, poslovnih zgrada i ekonomskog dela, u iznosu od oko 90 miliona dinara, firma Mateks je u celosti naplatila, dok samo delimično Beogradska banka u stečaju, za radnike, dakle, nije bilo para.

Jedno od važnijih pitanja, kaže Stamenović, jeste zašto su sve pomenute hipoteke koje opterećuju imovinu Fabrike prenete na Prvi maj a.d. a zaduženja su napravljena znatno ranije.