Voda na kupalištu ispravna za kupanje i rekreaciju

04. jul 2013. 12:20 Gradska hronika Pirot Plus Online

Zavod za javno zdravlje i ove godine na osnovu ugovora sa Sportskim centrom kontroliše vodu na gradskom kupalištu. Dr Tatjana Vidanović, specijalista higijene, kaže da je pre otvaranja urađeno kompletno čišćenje i dezinfekcija kupališta


- Dva uzorka uzeta su 20. juna, jedan iz plitkog i jedan iz dubokog dela kupališta. Analize su pokazale da je voda druge klase, što znači da je isprana za kupanje i rekreaciju. Tako da smo mi praktično kupališnu sezonu sačekali spremeni. U buduće radićemo jednom nedeljen analizu vode sa kupališta, kako iz plitkog tako i iz dubokog dela i naravno analizu vode za piće sa česme na gradskom kupalištu – kaže doktorka Vidanović.


Na osnovu ugovora sa JP Vodovod i kanalizacija Zavod kontroliše površinske otpadne vode na Nišavi ali ne i njenu ispravnost za kupanje i rekreaciju. Kada je reč o vodi za piće i česmama u gradu, dr Vidanović napominje da se kontrola gradskog vodovoda u skladu sa propisima radi 6 puta mesenčno po 11 uzoraka, što podrazumeva i česme koje su vezane za gradski vodovod.


- Voda sa ovih česama kontinuirano se proverava, to su česme Ladna voda, Guševica, česme kod Pešačkog mosta , česma u parku kao i Česma kraljice Natalije. Na ovim česmama je hlorisana voda. Jedina kaptirana česma koja nije priključena na gradski vodovod je česma Gradić ili Kale, što znači da ta voda nije hlorisana. Ona se kontroliše jednom mesečno. Od početka godine voda na ovoj česmi je kontrolisana 6 puta , kada su registrovana 4 ispravna i 2 neispravna uzorka . Uglavnom je većina uzoraka sa ove česme ispravna. Veliki broj ljudi pije ovu vodu ali na svoju odgovornost jer nemamo kontinuiranu sigurnost njenog kvaliteta -dodala je doktorka Vidanović.