Vladica Tošić, profesor istorije Gimnazije Pirot učesnik na Centropinom seminaru za nastavnike Zapadnog Balkana

11. maj 2022. 09:51 Društvo Pirot Plus Online

U Splitu je od 6. do 8. maja, više od 40 nastavnika iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Severne Makedonije i Hrvatske prisustvovalo Centropa seminaru “Predavanje jevrejske istorije i holokausta na zapadnom Balkanu”. Organizator seminara je Centropa-jevrejski istorijski institut posvećen očuvanju jevrejske istorije Evrope i Balkana, sa sedištem u Beču i kancelarijama u Budimpešti, Berlinu i Vašingtonu (http://www.centropa.org).

Seminar je okupio nastavnike, regionalne koordinatore Centrope, predstavnike akademske zajednice i organizacije koje se bave jevrejskom istorijom i holokaustom, kako bi se upoznali sa obrazovnim programom Centrope, istražili jevrejsku istoriju 20. veka i uspostavili regionalna i međunarodna partnerstva.

Vladica Tošić, profesor istorije u Gimnaziji Pirot, prisustvovao je ovom seminaru. Nastavnici su imali priliku da rade zajedno, razmenjuju ideje kako da unaprede svoje nastavne metode i koriste Centropa materijale na inovativne načine za jačanje obrazovanja o holokaustu.

Većina Centropa programa zasnovana je na porodičnim pričama i desetinama hiljada fotografija koje su digitalizovane i nalaze se na sajtu Centrope. Moderna nastava podrazumeva primenu modernih nastavnih sredstava i metoda nastave. U izobilju modernih nastavnih sredstava koja pobuđuju audiovizuelnu percepciju učenika i kojima se ostvaruje didaktički princip očiglednosti, vodeću ulogu svakako ima film. Tokom seminara, nastavnici su se upoznali sa istorijom grada Splita i istorijom sefardske jevrejske zajednice u Splitu.

Profesor Vladica Tošić govorio je na seminaru o životu jevrejske zajednice u Pirotu i stradanju pirotskih Jevreja tokom Drugog svetskog rata. Takođe, predstavio je projekat memorijala pirotskih Jevreja i pokrenuo je inicijativu da se povodom 80 godina od stradanja pirotskih Jevreja, marta 2023. godine u Pirotu, održi međunarodna konferencija i seminar za nastavnike zapadnog Balkana uz podršku Centrope i Evropske unije.

*Foto: Lična arhiva Vladica Tošić