Vladan Vasić sinoć na prijemu u Američkoj ambasadi

26. septembar 2014. 13:18 Društvo Pirot Plus Online

Vladan Vasić, predsednik Opštine Pirot boravio je od 11. maja deset dana u Sjedinjenim Američkim Državama u sastavu delegacije iz Srbije. Boravak u Vašingtonu je u okviru Medjunarodnog programa “Visitor Leadership” koji finansira Stejt Department i Ambasada SAD u Beogradu.
Međunarodni program International Visitor Leadership Program (IVLP) promoviše međusobno razumevanje kroz pažljivo osmišljene posete SAD-u, u okviru kojih posetioci imaju priliku da realizuju svoje profesionalne interese i prošire svoj spektar kontakata. Od svog lansiranja, 1940. IVLP je obezbedio liderima iz celog sveta priliku da razmene znanja i ideje u svojim profesionalnim oblastima ko i ostvarivanje dugoročnih odnosa. Program, koji poziva preko 4.000 uglednih posetilaca u SAD svake godine, finansira Biro za obrazovanje i kulturu američkog Stejt departmenta.
Program je namenjen mladim liderima u cilju privlačenja direktnih stranih investicija. Vasić je posetio ogranak Svetske banke u Vašingtonu i sastao se sa Ms Leniom Makholmom iz State Departmenta.
Podsećamo da je po povratku sa studijskog putovanja, Vladan Vasić rekao da je bitno da se dobra iskustva vide i iz toga izvuku pouke.
- Ne mogu baš da se porede Pirot i neki američki grad ili Srbija sa Amerikom, ali je najvažnije u svemu tome da se uspostave mostovi saradnje. Ovo je bilo studijsko putovanje tako da , na primer nismo mogli da vidimo kako su organizovane lokalne samouprave. Mi smo posećivali odgovarajuće institucije pojedinih država i same Federalne države Amerike, a ne za proučavanje funkcionisanja lokalnih samouprava“- kaže Vasić

U četvrtak je u Beogradu u zgradi Ambasade, njegova ekselencija gospodin Majkl Kirbi priredio prijem za sve učesnike studijskih putovanja iz Srbije.

O prijemu u Američkoj ambasadi, Vladan Vasić kaže da je to još jedno iskustvo više koje otvara nove puteve u životu. Susreti sa ljudima u ovakvom ambijentu su izuzetno važni, rekao je Vasić:

Najpre, samo studijsko putovanje za sve nas iz Srbije bilo je od izuzetnog značaja. Ovaj prijem sinoć bio je prilika da njegova ekselencija gospodin Majkl Kirbi razgov ara sa nama, interesuje se za naše utiske, saznanja i ponudi dalju podršku u nastojanjima da lideri u Srbiji imaju tesnu vezu sa odredjenim institucijama u SAD. Svaki susret znači mnogo, ovaj sinoć ima svoje nesumnjive vrednosti i ja ću nastojati da kroz životnu praksu primenjujem nova saznanja, kaže Vasić