Vladan Vasić: Povodom najavljene četvrte prodaje imovine AHA Mure Prvi maj u Pirotu obaveštavamo da je stav Gradske uprave da se imovine prodaje po delovima

08. februar 2017. 13:00 Privreda Pirot Plus Online

Danas je medijima poslato saopštenje iz kabineta gradonačelnika Vladana Vasića, povodom najavljene četvrte prodaje AHA Mura Prvi maj. Saopštenje objavljujemo u celosti:

Predmet: Saopštenje za javnost

Usled velikog interesovanja javnosti i mišljenja da možemo da utičemo na ishod prodaje „AHA Mura Prvi Maj Pirot“, želimo da javnost upoznamo sa našim predlogom upućenim stečajnom upravniku.
Imajući u vidu da je stečajni upravnik „AHA Mure Prvi Maj Pirot“, doneo odluku da se objavi četvrta prodaja stečajnog dužnika „AHA Mura Prvi maj Pirot u stečaju“, Grad Pirot, je kao razlučni poverilac predložio da se prodaja imovine stečajnog dužnika izvrši po partijama, a do konačne prodaje, da se u što kraćem roku nepokretnost stečajnog dužnika izda pod zakup zainteresovanim investitorima.

Grad Pirot je takođe predložio, da ako ovakav način prodaje nije moguć, i da je jedino moguća prodaja stečajnog dužnika u celini, da se prodaja vrši dostavljanjem ponuda, tj., na način koji je stečajnom sudiji predložio sam stečajni upravnik pre objavljivanja oglasa za treću prodaju.

Dostavljeni predlozi stečajnom upravniku su proizašli kako iz dosadašnjeg iskustva sa neuspelim prodajama, tako i iz više razgovora sa potencijalnim investitorima i njihovim predlozima. Stečajnom upravniku dostavljena su i pisma o namerama nekih od zainteresovanih investitora, koji imaju plan da uposle i do 1000 radnika.

Stečajni upravnik nas je nakon prijema naših predloga obavestio da je njegov stav da stečajni postupak vodi isključivo u pravcu prodaje imovine na isti način kao do sada, i ako je sam nakon neuspele treće prodaje u medijima tvrdio suprotno, jer po njegovim rečima prevashodni interes koji on zastupa je interes namirenja poverioca.

Lokalna samouprava je do sada činila sve da bude što bolji servis zainteresovanim investitorima za zakup ili kupovinu fabrike, i ako mnogo puta nismo nailazili na razumevanje stečajnog upravnika, smatrali smo da bi trebalo uvažiti naše predloge, a sve u cilju da se što pre pokrene proizvodnja i uposli što više radnika.

Nadamo se da će onaj ko vodi ovaj postupak na kraju iznaći i najbolje rešenje, jer ima i najveću odgovornost.

S poštovanjem,

Gradonačelnik Pirota
mr Vladan Vasić

Nešto kasnije stigao je poziv iz Kabineta gradonačelnika da će se obratiti ovim povodom medijima.

U prilogu saopštenja, objavljena je i prepiska Aleksandra Ćirića, pomoćnika gradonačelnika za invesicije sa zainteresovanim, potencijalnim kupcima. Objavljujemo u originalu:

Sa stečajnim upravnikom Miroljubom Dimitrijevićem, inače, od prvog dana kontaktiramo i jedini smo medij koji je imao njegove izjave. Pre svega fono u Jutarnjem programu, jer se u Pirotu pred novinarima pojavio samo jednom sa delegacijom iz Ministarstva.

U fono izjavi za naš Jutarnji program, dana 17. januara ove godine, sam Dimitrijević je potvrdio da, ukoliko nema zainteresiovanih da će se odlučiti za zakup najpre, a potom... Nije se odlučio, ići će na ČETVRTI POKUŠAJ PRODAJE.

Miroljub Dimitrijević 17.1.2017.

Rodoljub Ćirić, predsednik Okružnog odbora Samostalnog sindikata koji je u stalnom kontaktu sa Miroljubom Dimitrijevićem, stečajnim upravnikom, nada se da će ova četvrta prodaja biti i poslednji pokušaj. Ukoliko ne uspe, neopohodna su drugačija rešenja.