Vladan Vasić: Sve službe u Pirotu pokazale spremnost za vanredne situacije

05. novembar 2021. 14:22 Društvo Pirot Plus Online

Na 50 lokacija u 24 grada i 26 opština u Republici Srbiji danas je održana operativno – taktička vežba subjekata i snaga sistema zaštite i spasavanja. Vežba “SISTEM 2021” imala je za cilj da pokaže spremnost i koordinaciju svih službi i subjekata koji su uključeni u prevazilaženje vanrednih situacija i događaja, elementarne nepogode i tehničko - tehnološke nesreće.

U Pirotu ova vežba održana je u selu Temska i istovremeno u naselju Beleš u Opštini Dimitrovgrad.

Po scenariju, po kojem su ekipe izvele vežbu, bilo je predviđeno da poplavni talas pređe branu i ugrozi deo sela Temska. Najpre su evakuisani učenici izdvojenog odeljenja u Temskoj, škole “Dušan Radović”.

Takođe, prikazano je i kako izgleda spasavanje davljenika.

Svi evakuisani odveženi su u školu “Dušan Radović” u Pirotu gde su ekipe Crvenog krsta pripremile smeštaj.

U izjavi za medije komandant Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Vladan Vasić, objasnio je scenario po kojem je vežba u Pirotu izvedena. Vasić smatra da je sve proteklo u najboljem redu i da su službe spremne za ovakve situacije.

Prema rečima Miljana Pančića, načelnika Odeljenja za vanredne situacije u Pirotu, sve službe i subjekti koji mogu da daju svoj doprinos u rešavanju vanrednih situacija u gradu Pirotu su bile uključene i ova vežba može biti ocenjena vrlo dobrim uspehom, što znači da su svi spremni za potencijalne opasnosti i spašavanje života.

U realizaciji vežbe “SISTEM 2021” u Pirotu učestvovalo je oko 200 ljudi i 25 vozila.

Foto galerija sa događaja:

Foto: M.P.