Vladan Vasić: Idealno ostvarenje Budžeta u prva tri meseca godine

07. april 2021. 11:04 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Gostujući u emisiji Presing, gradonačelnik Vladan Vasić govorio je, između ostalog, o jednoj od najvažnijih tema za funkcionisanje lokalne samouprave - realizaciji budžeta.

Prema njegovim rečima za prva tri meseca godine budžet je realizovan preko 26 odsto što je više od idealnog ostvarenja. 

Realizacija budžeta prati se po svakoj poziciji kako se troši ono što se prihoduje. Idealno ostvarenje bilo bi 25 odsto, a naš budžet je trenutno na 26,64 odsto realizacije. Za mene je jedna od bitnijih stavki, možda i najznačajnija pozicija Porezi od zarade koji su realizovani u iznosu od 214 miliona dinara. Naknada za korišćenje i uređenje građevinskog zemljišta je takođe na visokom stepenu realizacije, što znači da se u Pirotu gradi. Takođe u zavisnosti od realizacije prihoda očekuje nas rebalans budžeta, jer suficite koje ostvarujemo želimo da vraćamo budžetskim korisnicima za rešavanje problema, jer je to upravo naš cilj, kaže Vasić.

Budžet je obuhvatio i Plan kapitalnih investicija, koji u sebi sadrži značajne projekte. Prva faza izgradnje Otvorenog bazena je pri kraju,  Vasić je istakao da je sve pripremljeno i u narednih sedam dana biće raspisana celokupna javna nabavka, u Izvoru smo pri kraju zamene vodovodne mreže, deo glavne ulice biće asfaltiran, parking iza zgrada u Ulici Branka Radičevića,  u Ulici Save Kovačevića i pored Solitera i na Kaleu. Uređivaće se deo Gradskog trga, saniraće se klizište prema Toplom Dolu, radiće se u Gnjilanu, i mnogi drugi projekti.

O ostalim temama iz Presinga narednih dana.