Vlada usvojila uredbe za pomoć privredi

10. april 2020. 18:00 Privreda Pirot Plus Online

Vlada Srbije usvojila je danas tri uredbe, kojima se precizira pravni okvir o tome ko će moći da koristi držžavnu pomoć iz paketa ekonomskih mera vrednog 608,3 milijarde dinara, odnosno 5,1 milijardu evra, rekao je na konferenciji za novinare ministar finansija Siniša Mali.

"Pre 10 dana Marko Čadež i ja smo vam izneli program podrške privredi. Tada sam rekao da ćemo vrlo brzo izaći sa pravnim okvirom, i to obećanje smo ispunili. Na današnjoj sednici Vlade smo usvojili tri uredbe koje predstavljaju pravni okvir za implementaciju Programa", rekao je Mali.

"Odmah krećemo sa primenom mera danas će biti objavljena Uredba u Službenom glasniku i ja pozivam privrednike da se već u ponedeljak prijave", naveo je ministar i dodao da će narednog četvrtka biti usvojene još dve uredbe.

"Prva se odnosi na Upravu za agrarna plaćanja, za pomoć poljoprivrednim proizvođačima, a druga na usvajanje garancijske šeme sa bankama, već smo u pregovorima i očekujem da to završimo početkom sledeće nedelje", istakao je Siniša Mali.

On je rekao da će Ministarstvo finansija i Privredna komora Srbije biti na raspolaganju za sva dodatna pitanja privrednicima, iako je Uredba prilično detaljna i precizna.

Izvor: blic.rs, ceo tekst i ostale detalje o uredbi pročitajte na sajtu BLICA

Kada je reč o finansijskoj podršci privrednim subjektima za održavanje likvidnosti izdvojiće se 24 milijardi dinara za odobravanje kredita preko Fonda za razvoj.

Pravo na korišćenje sredstava imaće preduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja su u većinskom privatnom ili zadružnom vlasništvu. Uslov će biti da obavljaju proizvodnu, uslužnu, trgovinsku i poljoprivrednu delatnost.

Minimalni iznos kredita koji mogu podići privredna društva je 1.000.000 dinara a preduzetnici i zadruge 200.000 dinara.

Maksimalan iznos kredita može biti:

Za preduzetnike i mikro pravna lica do 10.000.000 dinara,
Za mala pravna lica do 40.000.000 dinara
Za srednja pravna lica do 120.000.000 dinara.