×

Vlada donela dodatne mere u sprečavanju širenja korona virusa

10. mart 2020. 13:30 Korona virus Pirot Plus Online

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici dodatne mere u cilju sprečavanja pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19, prema preporukama naših epidemiologa i u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

 

U skladu sa tim, uvodi se privremena zabrana ulaska u Srbiju za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa. To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama Narodne Republike Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske.

 Takođe, uvedena je preporuka za striktno poštovanje zabrane putovanja zaposlenih  u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite u Srbiji u zemlje sa intenzivnom transmisijom COVID-19, kao i žarištima epidemije.

Ovu situaciju je naše zdravstvo spremno dočekalo,  preduzimajući sve neophodne mere kako bi broj zaraženih bio što manji.

 Zahvaljujući pravovremenoj i odgovornoj reakciji našeg zdravstvenog sistema broj obolelih od koronavirusa u Srbiji je četiri.

 Nema mesta panici i zabrinutosti jer je Srbija od samog početka reagovala odgovorno i pojačala kontrolu na graničnim prelazima, posebno na aerodromima.

 Poštuju se instrukcije Svetske zdravstvene organizacije, kao i preporuke naših epidemiologa, koji su se decenijama edukovali za ovakve epidemiološke situacije, a pojedini od njih su imali i lično iskustvo u postupanju u sličnim situacijama.

 Vlada Srbije poziva građane da isključivo prate savete struke.

 Ministarstvo zdravlja, sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, mrežom zavoda za javno zdravlje i nadležnim zdravstvenim ustanovama prati epidemiološku situaciju izazvanu novim koronavirusom u Srbiji i svetu i shodno novim saznanjima i preporukama SZO izdavaće obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama.

Saopštenje i foto preuzeto sa sajta Vlade Republike Srbije