Viena Kamarota (73) iz Italije krenula na pešačenje od Venecije do Pekinga. Posetila i Pirot

23. jun 2022. 19:26 Društvo Pirot Plus Online

Viena Kamarota (Vienna Cammarota) iz Italije danas je posetila Pirot u okviru svoje velike avanture. Naime, ona je krenula na pešačenje od Venecije do Pekinga, na put dug 22.000 km.

Njenu avanturu podržavaju rotari klubovi širom Srbije, kojima se priključio i Rotari klub Pirot. Predstavnici kluba danas su je dočekali ispred hotela Ana lux.

U izjavi za medije Viena Kamarota je istakla da je prateći jednog nemačkog istoričara iz 18. veka, koji je iz Češke došao na Siciliju, odlučila da sledi put Marka Pola koji je veoma važna ličnost za Italiju. Prema njenim rečima, Marko Polo je mnogo pomogao Italiji jer je Italijane upoznao sa kulturama i ljudima koje nisu poznavali, a na svoje putovanje od Venecije do Istanbula je krenuo brodom. Ona ipak želi da ide kopnom i prođe čitavu teritoriju bivše Jugoslavije.

Prema planu koji je napravila za ovu avanturu dnevno treba da pređe oko 30km, međutim, zbog velikih vrućina ona prelazi oko 20km.

Za ovaj veliki poduhvat Viena Kamarota ističe da je spremna i fizički i psihički, a ima i veliku podršku svoje porodice. Njene ćerke je podržavaju preko Interneta, potkrepljuju informacijama i objavljuju kako napreduje njeno putovanje, a sama snosi troškove putovanja.

Cilj njene avanture je da upoznaje druge ljude i kulture i na taj način poveže Italiju sa drugim zemljama.

Vladica Tošić, predsednik Rotari kluba Pirot za 2021/2022. godinu kaže da će Rotari klub Pirot logistički ispratiti put Viene Kamarote. Ideja je da svaki klub bude domaćin i prikaže kulturno - istorijsko i turističko nasleđe grada, s obzirom da će Viena Kamarota kroz svoje putovanje promovisati svaki grad kroz koji prolazi.

Pored Pirota, podršku su joj pružili i rotari klubovi Čačak, Kruševac, Kraljevo i Niš.

Tokom boravka u Pirotu domaćini su gošću vodili u obilazak tvrđave Kale.

Viena Kamarota je na put krenula pre dva meseca, a sveukupno će ovo putovanje trajati tri godine.

*Foto iz obilaska: RC Pirot