Vidojko Panajotović, zamenik gradonačelnika potpisao Ugovor o nabavci ultrazvučnog 4D aparata za potrebe Doma zdravlja

02. mart 2020. 16:16 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, prof. dr Slavica Đukić Dejanović potpisala je danas ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike, sa predstavnicima 88 lokalnih samouprava, čiji su projekti prihvaćeni na Javnom pozivu.

“Za ovu namenu iz budžeta smo obezbedili 650 miliona dinara, za sufinansiranje do 85 odsto ukupnih troškova. Najviše sredstava, oko 292 miliona dinara, opredeljeno je za adaptaciju i sanaciju objekata predškolskih ustanova i igrališta. Na ovaj način stvoriće se uslovi da se prošire kapaciteti i smanje liste čekanja u vrtićima širom zemlje” istakla je ministarka.

Za nabavku medicinske opreme za opremanje odeljenja ginekologije i pedijatrije opredeljeno je oko 79 miliona dinara, za 31 jedinicu lokalne samouprave, kao i 29 vozila za potrebe patronažnih službi, u iznosu od oko 77 miliona dinara. U 58 gradova i opština sufinansiraće se osnivanje ili osnaživanje savetovališta za trudnice, reproduktivno zdravlje, škole roditeljstva i savetovališta za mlade, u visini od skoro 80 miliona dinara, a oko 13 miliona dinara namenjeno je za kupovinu kuća za mlade bračne parove.

Na javni poziv stigle su 123 prijave, koju je podnelo 120 gradova i opština. Na osnovu liste vrednovanja i rangiranja, sufinansiraće se projekti 88 jedinica lokalne samouprave, i to 26 u Vojvodini, 38 u regionu Šumadije i Zapadne Srbije i i 24 u Južnoj i Istočnoj Srbiji, među kojima je i grad Pirot.

Kako je za Portal Plus online rekao Vidojko Panajotović, zamenik gradonačelnika Pirota, koji je ispred Gradske uprave i potpisao ugovor, projekat se odnosi na nabavku ultrazvučnog 4D aparata.

Danas sam u Palati Srbija potpisao ugovor u ime Grada sa ministarkom za demografiju i populacionu politiku, Slavicom Djukić Dejanović.Vrednost ugovora je 4,5 miliona dinara za kupovinu ultrazvučnog aparata 4D namenjen Domu Zdravlja u Pirotu. Na javni poziv koji je objavilo pomenuto Ministarstvo grad Pirot je konkurisao ovim projektom koji je na naše zadovoljstvo i prihvaćen. Učešće grada je 15 posto, rekao je Panajotović. 

Ministarka Đukić Dejanović je na današnjem skupu posebno  navela i da je u 2019. godini rođena 341 beba više u odnosu na prethodnu godinu. U poređenju sa državama u okruženju - bivšim jugoslovenskim republikama, Bugarskom, Rumunijom, Mađarskom i Albanijom, samo naša zemlja beleži blagi porast novorođene dece u navedenom periodu. Prema prvim preliminarnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u januaru 2020. godine rođeno je 245 beba više nego u istom mesecu 2019. godine, što je rast od 5%.

Deo teksta preuzet sa sajta Ministra bez portfelja zadzženog za demografiju i populacionu politiku