Vesti iz Gimnazije Pirot: Tim GimPi2 osvojio drugo mesto na takmičenju Otvoreno obrazovanje u Srbiji; Ostvaren zapažen rezultat na NIS-ovoj Olimpijadi znanja iz ruskog jezika

27. maj 2019. 11:00 Društvo Pirot Plus Online

Na takmičenju "Otvoreno obrazovanje u Srbiji" tim GimPi2 je osvojio drugo mesto i dobio nagradu - K’NEX robot (set za izgradnju robotskih sistema) za učenje programiranja. Finale takmičenja je održano 23. maja u Beogradu. U finalu je učestvovalo 10 najboljih timova od prijavljenih 80. Učenici su prezentovali svoje radove pred žirijem i publikom.

Takmičenje je organizovao „Centar za obrazovne tehnologije Zapadni Balkan“, kao aktivnost u projektu „Otvoreno obrazovanje“ koji je podržan od strane projekta “Otvoreni podaci– otvorene mogućnosti” koji u Republici Srbiji sprovode Program Ujedinjenih nacija za razvoj i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, uz podršku Svetske banke i Fonda za dobru upravu Ujedinjenog kraljevstva.


Učenici su se takmičili u izradi infografika na osnovu rezultata obrade otvorenih podataka.

Učenice prvog razreda pirotske Gimnazije, Ana Marinković i Anđela Živković, su izradile kratki video pod naslovom „Razlike među nama“ u kome prikazuju razne statističke podatke sa temom razlike među polovima. U oštroj konkurenciji naš tim je osvojio drugo mesto.


Mentor učenica je profesor Boban Tošić.

NIS-ova Olimpijada znanja iz ruskog jezika je i ove godine održana u dva kruga u pet kategorija. U konkurenciji od preko 1500 učenika iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, učenice Gimnazije Pirot, Ana Dimitrijević, Dorotea Stojanović i Sofija Obvinceva su, svaka u svojoj kategoriji, postigle zapažene rezultate i plasman među prvih 15 u finalnom krugu, koji je održan 24. maja u Novom Sadu.

Ovo je ogroman uspeh, s obzirom na to da nivo znanja koji se zahteva podrazumeva veći broj godina učenja ruskog jezika (od prvog, ili petog razreda osnovne škole), a učenice Ana Dimitrijević i Dorotea Stojanović uče ovaj jezik tek dve, odnosno tri godine.

Sa učenicama je radila i pripremala ih njihova profesorka ruskog jezika Marina Vacić.