VEROVALI ILI NE!!! Vlasnici vinograda na Sarlahu kroz kanalizacionu cev dolaze do svojim imanja. Druga mogućnost, kolima zaobilazno do Naplatne rampe i nazad!

19. jun 2020. 13:08 Gradska hronika Pirot Plus Online

Izgradnjom  Koridora 10 Pirot, naravno Srbija, Evropa sigurno, dobili su mnogo. Istočni krak ove saobraćajnice omogućio je bržu komunikaciju. Koristi su ogromne i nemerljive.

Mnogo je dobrih strana, koje su od izuzetne koristi, pomenuli smo. Medjutim, kada se rade tako veliki projekti, onda , naravno, ostaju i odredjeni problemi. Neki od njih se rešavaju, na primer uredjenje regionalnih puteva, izgradnja Sopotske petlje, a neki čekaju .

Imovina  naših sugradjana koja na obodima Sarlaha ima vikendice, kolibe, vinograde , izgradnjom tunela više nije u prilici da iz starog tunela predje na levu stranu I stazama ili uskim atarskim putevima stigne do odredišta.

 Ovih dana stiglo je nekoliko mejlova, poruka, poziva od ovih ljudi. Prilaz onemogućen.

 Ovo je nekada bio stari put za Niš.  Sa tog puta koji je izlazio iz tunela “Sarlahovci” su skretali levo i stizali do svojih vinograda. Sada, kada krenu u vinograd, moraju da automobilom ili bicikliom, Koridorom ili Alternativnim putem idu do zaokretnice ispred Naplatne rampe, a onda nazad ovim starim putem.  Koliko je to kilometara dnevno, izračunajte.

 Video Stevica Ivanković je vlasnik vinograda I vikendice.  Tu poslednjih godina, posebno u ovo vreme korone, provodi dane.

 Sa mnom je”na lice mesta” krenuo i Vidojko Panajotović, zamenik gradonačelnika.

Dok smo razgovarali došao je još jedan od vlasnika vinograda. Kasnije sam ga prepoznao i oduševio susretom. Moj veliki prijatelj, legendarni Piroćanac, Draga Mornar.

Uvek pun duha, Draga  Kostić, rodjeni brat pokojnih,  čuvenog  Uroša,  golmana Radničkog I Ike “Žderka” deda Oliveru Kostiću treneru košarkaša  Bajerna, još uvek pun duha , pričao nam je kako se snalaze da stignu na odredište. Sa uvek interesantnim Dragom Mornarom, koji je 25 godina bio kapetan na prekookeanskim brodovima, za kim su uzdisale devojke na svim kontinentima, u Pirotu naravno, nastavio sam priču o tome kako živi, stigao je do 83. godine. U čemu je tajna. Ali o tome, od ponedeljka.

 Stevica I ja otišli smo do propusta za kanalizaciju. Mislim da tuda prolazi samo voda. Nisam verovao svojim očima. Ovde ljudi, kako bi skratili put, idu pored Nišave biciklom, ostave je kod tunela I kroz cev.

S obzirom da je u brojnim slučajevima do sada, nastojao da pomogne našim sugradjanima, iskreno se nadamo, da će Vidojko Panajotović u razgovorima sa ljudima iz Puteva Srbije, Koridora 10 uspeti da se pronadje rešenje. Ovo što smo videli je ispod ljudskog dostojanstva.