Veliko interesovanje nezaposlenih za radno mesto; Jesenji sajam zapošljavanja izuzetno posećen

31. oktobar 2019. 11:30 Društvo Pirot Plus Online

U sali Restorana „Gazela“ održan je Jesenji sajam zapošljavanja u organizaciji Filijale u Pirotu Nacionalne službe za zapošljavanje. Ovom prilikom učestvovalo je 36 poslodavaca koji su iskazali potrebu za oko 300 radnika. Sajam je i ovoga puta bio veoma posećen.

Dragan Jenaćković, v.d. direktora NSZ Filijale u Pirotu, rekao je da se najviše radnika traži za tekstilnu industriju, zatim iz građevinske i mašinske struke, čistači, radnici za mesno-prerađivačku industriju. Mnogo je poslodavaca i van Pirota, a prema dosadašnjem iskustvu sa sajmova zapošljvanja Jenaćković ističe da su efekti uglavnom od 30 do 40 odsto zapošljavanja od broja slobodnih radnih mesta.

Slađana Mančić, pomoćnik gradonačelnika, kaže da je nezaposlenost veliki problem što su pokazala i brojna istraživanja. Kako je objasnila u poslednih sedam godina 2,500 lica sa teritorije Pirota učestvovalo je u merama aktivne politike zapošljavanja, u tom periodu dražava je izdvojila 330 miliona dinara za smanjenje nezaposlenosti, a Grad Pirot se od 2015.godine priključio programu i uložio za ove mere oko 80 miliona dinara.

Ovom prilikom razgovarali smo sa predstavnicima firmi.

Nusret Hodžić, stručni saradnik u firmi Enal-elektro, kaže da ova firma sa sedištem u Beogradu radi već 11 godina. Zapošljava radnike elektro struke koji rade na prostoru Nemačke, a ima radnika koji se zapošljavaju i u Srbiji. Njihove potrebe za radnicima su velike.

Jasmina Stojanović, predstavnik firme Apetit AD Bela Palanka, ističe da imaju potrebu za radnicima koji bi radili u pekari.

Pitali smo i ljude koji traže posao šta ih je zainteresovalo na ovom sajmu i kakva su im očekivanja?

Stefan Ranđelov završio je za vodointstalatera i kako kaže interesuje ga posao za magacionera ili kasira.

Bojana Tričković je do sada radila i u Pirotu i u Beogradu, a ovom prilikom, bez obzira što ima završenu višu školu, posao joj je u ovom trenutku neophodan i nije joj važno šta će raditi.