Veliki petak u pirotskim hramovima

30. april 2021. 19:15 Društvo Pirot Plus Online

Danas je Veliki petak, dan kada je, po verovanju, Isus Hristos umro, raspet na krstu na Golgoti. Ovo je za Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vernike dan tuge koji se, po običaju, provodi u miru, bez slavlja.

U pirotskim hramovima povodom vaskršnjih praznika organizovana su bogosluženja. Danas u 15 časova izneta je plaštanica koja simbolizuje Hristovo telo.

*Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Tijabari:

Starešina crkve u Tijabari, otac Žarko Dimić, objašnjava da Hrišćani sa velikom pažnjom, smirenošću i tišinom dočekuju Veliki petak kada se sećamo stradanja Isusa Hrista na krstu. Običaj je da ovaj dan vernici provode u tišini, nema slavlja i sva pažnja usmerena je na stradanje Hrista, istakao je otac Žarko.

U Hramu Uspenja Presvete Bogorodice liturgija u nedelju, na Vaskrs, počeće u 7 ujutru. Drugog dana Vaskrsa, u ponedeljak liturgija će početi u isto vreme, a u utorak dolazi episkop niški, gospodin Arsenije. Liturgija počinje 08.30h.

*Hram Rođenja Hristovog u Pazaru

Starešina crkve u Pazaru, otac Miljan Panić, u izjavi za portal Plus onlajn objasnio je stradanje Isusa Hrista i simboliku ovog dana. Isus Hrist je oko podneva bio razapet na krstu na Golgoti, a oko 15 časova posle podne je umro i upravo tada u svim hramovima se obeležava taj trenutak njegove smrti, kada se služi večernja služba, iznosi plaštanica i stavlja na njegov grob, rekao je otac Miljan.

Bogosluženja u Pazarskoj crkvi nastavljaju se sutra rano ujutru, a u nedelju jutarnja i sveta liturgija počinju u 6 časova, jer, kako je objasnio otac Milja, Isus je rano ujutru vaskrsao.