Veliki doprinos rotarijanaca u borbi protiv dečije paralize

06. novembar 2019. 11:30 Društvo Pirot Plus Online

Svake godine u oktobru rotarijanci širom sveta posebnu pažnju posvećuju borbi protiv dečije paralize. Ova borba traje već 35 godina, a ove godine akcija se završila sa izuzetno dobrim rezultatima, s obzirom da virusa, koji izaziva ovu bolest, ima još u Avganistanu i Pakistanu, dok je u svim ostalim zemljama sveta ta bolest ikorenjena, rekla je u izjavi za Portal Plus onlajn Vesna Đorđević, predsednik Rotari kluba Pirot.

U ovoj, kao i u svim ostalim akcijama rotari klubovi učestvuju dobrotvornim donacijama.

Dečja paraliza je bolest koja napada nervni sistem, izaziva nepovratnu paralizu i ne može da se leči, ali je vakcinom moguće sprečiti infekciju. Vakcinacija je doprinela da se u svetu u velikoj meri smanji broj novoobolelih.

Članovi Rotari kluba Pirot, pored ove i mnogobrojnih humnaitarnih akcija do sada, okupljaju se jednom nedeljno kako bi govorili o aktuelnim temama i problemima u društvu ili lokalnoj zajednici.

Ovoga puta tema je bila eutanazija, rekla je Vesna Đorđević.

Rotari klub Pirot je neprofitna organizacija, osnovana 19. aprila 2005. godine, koja okuplja intelektualce i uspešne ljude u svom poslu. Njihova misija je da humanitarnim radom pomognu, koliko mogu, onome kome je pomoć potrebna.

U proteklih 14 godina u Pirotu su organizovali brojne dobrotvorne akcije, kao što su: pomoć bolesnoj deci, talentovanoj deci, Maraton za bebe, Foto Safari, doniranje opreme Opštoj bolnici Pirot i Domu zdravlja Pirot, tradicionalni dobrotvorni bal „Ruka nade“ i drugo.