Većina lidera političkih stranaka i udruženja u Pirotu podržava predlog o smanjenju cenzusa!

14. januar 2020. 11:36 Društvo Pirot Plus Online

"Politika", najrenomiraniji dnevni list u zemlji, kako se to kaže "pozivajući se na izvore u vrhu vlasti", objavila je da postoji predlog da se cenzus sa sadašnjih pet smanjiti na tri odsto. Ovo smanjenje cenzusa, kako se navodi, važilo bi navodno već za parlamentarne i lokalne  izbore koji se održavaju krajem aprila ili početkom maja.

Na vanrednoj sednici Narodne skupštine početkom februara, piše Politika, biće izmenjen Zakon o izboru narodnih poslanika i Zakon o lokalnim izborima, čijim se odbredbama pripisuje da u raspodeli mandata učestvuju samo izborne liste koje su dobile najmanje pet procenata osvojenih glasova.

Spuštanjem cenzusa sa pet na tri odsto, za šta vladajuća koalicija ima većinu, biće olakšan ulazak u skupštinske klupe manjim političkim partijama i koalicijama. Brojkama izraženo, ako na parlamentarne izbore izađe tri miliona građana, umesto minimalnih 150.000 glasova po važećem zakonu, ako cenzus bude tri odsto, biće im dovoljno samo 90.000 glasova, piše "Politika".

     Na lokalnim izborima, 2016. godine  Koalicija za Pirot  imala je najbolji rezultat  37,17 procenata i 23 odbornika. SNS  34,07 posto glasova i 21 odbornika. SPS je osvojila 9.58% ili 5 mandata, Pirotska nova snaga 4 mandata i 6,65%,  Koalicija SDS-Vladica Tošić tri odbornika. Ispod cenzusa  bila je SRS sa 4,04 posto.

Lideri stranaka i grupa gradjana koji će najverovatnije izaći na izbore, specijalno za Portal Plus online i Naxi Plus radio komentarisali su predlog da se cenzus smanji na 3 posto.

Dimitrije Vidanović, lider Pirotske nove snage nije želeo da govori za naš medij, a za sada ne znamo ko su relevantni predstavnici SDS-a i DS-a u Pirotu.