VAŠA PITANJA SA NAŠEG FEJSBUKA - Karantin u Pirotu, migranti, dezinfekcija ulica, volonteri... Javite se!

19. mart 2020. 16:00 Korona virus Pirot Plus Online

  1.  Sinoć je Ana Brnabić, na Konferenciji za novinare, rekla za one povratnike iz inostranstva, koji prekrše meru samoizolacije i kreću se suprotno merama:

Ministarstvo pravde je obezbedilo tri objekta u Vršcu, Požarevcu i Pirotu koji će služiti za smeštaj lica do daljeg. Ukoliko ih u kontroli uhvatimo, oni će biti u ovim objektima. Ako takvo lice zarazi druga lica i naruši im zdravlje može mu se izreći kazna od jedne od osam godina, ako zarazi lice i dođe do smrti, onda je kazna od dve do 12 godina zatvora", rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Od sutra otvaramo karantin u Moroviću sa 500 ležajeva, neka lica koja prelaze granicu i ulaze u Srbiju ,a nemaju boravište ovde ili ne mogu da dokažu da ga imaju, oni će biti upućeni u kamp u Moroviću. Nije tužakanje, ovo je od ključne važnosti da usporimo širenje virusa, da pritisak na zdravstvene ustanove bude što manji! - rekla je premijerka.

Ona je rekla da je problem što ljudi iz inostranstva, i pored svih apela da ostanu u svojim zemljama, te apele nisu uslišili.

Teško je kontrolisati njihovo kretanje i moraju u karantin, apeli nisu uslišeni, imamo gužvu na granicama, kolone, od 14. marta do 8 časova danas, 65.142 se vratilo u Srbiju iz inostranstva. Neočekivan broj, to će ostati poseban bezbednosni izazov, navodi premijerka.

    Od juče, prava "lavina" vaših primedbi.

     Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota i komandat Štaba za vanredne situacije, rekao nam je da zvanična inormacija iz Vlade Srbije u Gradsku upravu nije stigla. Kada bude imao detalje, biće objavljeni. Poručio je sugradjanima da ne strepe. Ukoliko se i bude dogodilo da se u našem gradu pivremeno smeštaju povratnici iz inostranstva, koji prekrše meru samoizolacije i kreću se suprotno merama, da će to biti u prostorima u kojima ta lica neće biti u kontaktu sa našim sugradjanima. Istu informacuju rekla nam je i Dragana Tončić, načelnica Pirotskog upravnog okruga.

     Nezvanično saznajemo, da bi jedan od prostora mogao da bude neki od obekata u Kasarni.

…………………………………………………………………

2.Pitali ste i za migrante, da li mogu da se slobodno kreću?

Saznajemo, takodje, da su u jednoj formi izolacije, odnosno, da naselje "četvrti kilometar" obezbedjuju uniformisana lica. Da ne mogu da napuštaju naselje bez valjanog razloga, zdravstvene zaštite, na primer.

…………………………………………………………………

  1. Nekoliko vas pitalo je za ulice u gradu

-         Boban Tolić, direktor JP Komunalac, podsetio je da se ulice peru noću od 15. aprila. Da je tokom noći bilo -3, prošle noći -1 i da je to nemoguće uraditi sada. Dezinfekcija i mašinsko čišćenje ulica radi se tokom dana, prema predvidjenom programu.

......................................................................................

  1.   Danas su počeli da rade volonteri.  Rad organizuje NVO Osveženje. Pitali ste i o tome.

 Miloš Colić iz Kancelarije za mlade poslao nam je porukom odgovor.

"Nakon konferencije za medije koja je održana od strane zvaničnika Vlade Republike Srbije i predsednika Republike Srbije na kojoj je rečeno da će se država osloniti između ostalih i na udruženja u distribuciji hrane i lekova Ug Osveženje je objavilo na fb strani poziv svima koji žele da volontiraju. Tu je takođe zamoljeno da svi koji žele podele ovaj poziv. U roku od jednog dana javilo se više od 30 mladih osoba. Hvala im na tome. Nadam se da ćemo inspirisati i druga udruženja i ostale mlade da pomognu kad je najteže. Nije UG Osveženje jedino udruženje, tu su i radio amateri i Ug Ternipe koji su se odazvali sa svojim volonterima. Hvala im na tome! To je dužnost svakog ko po statutu ima društvenu odgovornost u ciljevima. Mi to tako razumemo."

.............................................................................................

   Dragi prijatelji, ovo je za danas. Bilo je i ovog prepodneva mnogo posla. Naši novinari Sonja Ćirić, Ivana Stojanov, Biljana Stanković, Ljubiša Stojanović i stariji od 65 godina iz "karantina" "napunili" su i danas Portal, ubedjeni da ćete imati šta da počitate. Hvala i danas Bratislavu Vidanoviću i Neši Karapandžiću za snimke sa drona. Beogradski telegraf je to pokazao svojim čitaocima! Da se pohvalimo, stigle su nam pare za projektno finansiranje iz Gradske uprave. Primili smo "platicu", moći ćemo da kupimo potrepštine. Bez "magacin", naravno!

TELEGRAF

    Pišite nam, čitajte fejsbuk, instagram, portal, lajkujte, predlažite, hvalite, kritikujte...

I naravno, ČUVAJTE SE DA SE SAČUVAMO!

Hrabro!