Vaša pisma! Nema testiranja, idite u izolaciju, ponašajte se kao da imate kovid!

13. decembar 2020. 18:06 Korona virus Pirot Plus Online

Postoje vaša pisma koja čekaju trenutak da ih objavimo, ali ona gde nije potrebno bilo šta dodati u najavi.

   Iskreno, ovo pismo objavljujemo “preko reda” jer je trenutno ne samo aktuelno, već i može i treba da izazove kako reakciju tako i drugačiji pristup. Ali, to je već “viša sila”!

………………………………………………………………..

Poštovani uredniče,

    Redovno pratim Vaš portal, i najpre želim da Vam čestitam na Vašem profesionalnom i nepristrasnom izveštavanju u vezi sa pandemijom u pirotskom okrugu.

    Svako ko to želi da vidi (na žalost i Vi i ja znamo da uvek ima i onih drugih), shvata da su svi Vaši napori da istina dođe do Piroćanaca krajnje dobronamerni usled iskrene zabrinutosti za sve posledice koje manjak pravih informacija u ovoj situaciji može da donese. 

   U tom smislu želim da skrenem pažnju na način kako se vrši selekcija pacijenata koji će biti testirani, i kakve sve posledice mogu iz toga proisteći.

   Naime, ako se javite u ambulantu sa lakšim slikom (suvi kašalj, jako upaljeno grlo, temperatura koja nije previsoka), i ako lekar ne čuje ništa na plućima, dobićete terapiju za Covid, bez ikakve dijagnostike i bićete poslati kući sa preporukom samoizolacije. Naravno, tu su i preporuke za mirovanje i multivitaminsku ishranu. 

   U slučaju da se javite sa znatno višom temperaturom ili lekar čuje nešto sumnjivo na plućima, onda vas šalju u ATD, gde vam snimaju pluća i rade krvnu sliku. Tek ukoliko snimak pluća ili analiza krvi nije dobra, radi se PCR test.

   Ovo su informacije iz prve ruke, koje mi je saopštila doktorka u Covid ambulanti kao obrazloženje zašto neću biti testiran, uz dodatno pojašnjenje da su smernice za ovakav protokol dobili "odozgo". 

   Zaista se nadam da je ovakav protokol osmišljen zbog ograničenog broja PCR testova, a ne zbog "štelovanja" broja obolelih.

    Možda neko želi i da uštedi na testovima, samo se nadam da se ne obistini ona naša pirotska: "siroma dvaput plaća...".

    U prilog ovim redovima su i činjenice koje se mogu naći i na Vašem portalu: u Covid ambulanti se dnevno obavi oko 360 prvih pregleda, a dnevno se testira oko 50 pacijenata (iz Pirota).

    Zašto je ovakva selekcija opasna?

    Najpre, oko 300 sumnjivih pacijenata na dnevnom nivou ne ulaze u Covid evidenciju i njihova samoizolacije se ne kontroliše (potvrđene Covid pozitivne kontroliše MUP). A svi znamo kakav smo na žalost narod i šta se dešava kada se neke bitne stvari poput ove ostave samo na savest pojedincu. Onda se čudimo zašto se situacija sa virusom ne smiruje...

    Drugi problem će nastati kada dođe do vakcinacije, koja će u početku biti selektivna. Mnogi koji su preležali Covid (a da to nisu ni znali, jer nisu testirani) će bespotrebno primiti vakcinu na uštrb drugih kojima će zaista biti potrebna.

    Još bih da pomenem jednu činjenicu: nekoliko mojih prijatelja i poznanika, koji kao i ja nisu bili testirani po "protokolu", uradilo je naknadno test "preko veze". Svi do jednog su bili pozitivni. Što se mene lično tiče, s obzirom na to da sam u međuvremenu izgubio čulo mirisa, ne moram ni da radim test...

   Nadam se da će Vas ovo moje pismo (koje slobodno možete objaviti u celosti ako smatrate da će nekoga "probuditi") postaknuti da postavite pitanje pre svega odgovornosti onih koji donose protokole i umanjuju napore da budemo lideri po broju testiranih u Evropi i svetu, sa najboljim rezultatima .

Autor poznat redakciji

p.s.

   Ime doktorke koja me je pregledala ne želim da navedem jer bi to moglo biti poprilično nezgodno po nju

   U prilog Vam dostavljam lekarski izveštaj sa mog pregleda, bez faksimila lekara.

U slučaju objavljivanja ovog pisma, molim Vas da me ne potpisujete imenom i prezimenom, jer ne želim nikakvu ličnu promociju i eksponiranje, ali takođe imate svu slobodu da otkrijete moj identitet ako neko inistira.

U nadi da će Vam ovo pismo makar malo pomoći u borbi protiv vetrenjača ćutanja kojim su se nadležni okružili,

Srdačan pozdrav!

……………………………………………………………….

  I kada je već tema Kovid ambulanta, evo kako je bilo danas oko 14 časova

Pregledi u  Kovid ambulnti vikendom  nisu za one koji dolaze na kontrolu. Od ponedeljka, pregledi su za sve. Radno vreme od 7 do 19h.