Uz puno emocija i nostalgije otvorena izložba "Umetnička zbirka Prvog maja"

20. januar 2023. 17:56 Kultura Pirot Plus Online

U prepunoj Galeri "Čedomir Krstić" večeras je otvorena izložba "Umetnička zbirka Prvog maja".

Industrija odeće „Prvi maj“ se među prvim radnim organizacijama upustila u značajan projekat koji prevazilazi lokalne okvire i uklapa se u evropska razmišljanja. Eksterijeri, enterijeri i parkovi bili su ispunjeni umetničkim delima vrhunskog kvaliteta jugoslovenskih i svetskih umetnika pri čemu je došlo do humanizacije odnosa umetnikove misli, radnog prostora i posmatrača. Umetnost je postala sastavni deo života, kao životni odnos čoveka prema čoveku, čoveka prema predmetu i prema prirodi a ne samo „muzejsko“ dobro.

Aukcijskom prodajom, Grad Pirot je otkupio preostala umetnička dela u cilju čuvanja za generacije koje dolaze. Pokretna umetnička dela crteži, slike, grafike i tapiserije, preuzela je na trajno čuvanje Galerija „Čedomir Кrstić“ decembra 2021.godine i deo su Umetničke zbirke Galerije.

Tim povodom prisutne je najpre pozdravila Milena Dimitrijević, predsednica Skupštine grada Pirot

Ovom izložbom, delima koja su preuzeta, želimo da ukažemo na vrednost Umetničke Zbirke Prvog maja i pokrenutog procesa prezentacije dela koja su deo ukupne kulture grada, rekla je Radmila Vlatković, direktorka Galerije

Na otvaranju izložbe je projektovan film o "Prvom maju" snimljen 1968.godine i film iz 1978.godine.