Uvodjenje organske i integralne proizvodnje na području Okruga

10. oktobar 2013. 14:52 Privreda Pirot Plus Online


Poljoprivredno savetodavna stručna služba do kraja godine realizovaće projekat Uvođenje organske i integralne proizvodnje na teritoriji opština Pirotskog okruga. Miroljub Vidanović, direktor Poljoprivredne službe, kaže da će u narednom periodu proizvođači biti upoznati sa ovim oblicima proizvodnje kao i njihovim prednostima


- Organska proizvodnja je bez prisustva bilo kakvih pesticida, fungicida, herbicida, aditiva i hormona. Integralna proizvodnja je kontrolisana proizvodnja, ona podrazumeva korišćenje nekih preparata, ali pod kontrolom zaštitara i samog proizvođača, uz strogo poštovanje karence, vremena od kad se kultura tretira, do njegovog iznošenja na tržište, što omogućava da proizvod po iznošenju na tržište bude bezbedan – kaže Vidanović


Kao deo ovogo prjekta Služba će naredna dva meseca organizovati seminare i radionice iz četiri oblasti poljoprivredne proizvodnje, kaže Vidanović.


- To su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo sa vinogradarstvom i povrtarstvo. Obići ćemo dve farme koje su u sistemu organske proizvodnje kao i treću koja je u konverziji i koju mi pokušavamo da uvedem u sistem organske proizvodnje. Ono što je srvrha projekta, to je smanjenje incidence i bolesti, štetočina i korova kod poljoprivrednih kultura primenom biloških preparata, propagirećameo prozvodnju zdrave i i kvalitetne hrane i očuvanje zdrave životne sredine, smanjenje upotebe herbicida i pesticida i njihovu nepravilnu upotrebu – kaže Vidanović.


Poljoprivredni proizvođači moraju biti svesni da ovi vidovi proizvodnje predstavljaju način dodatne kontrole proizvoda u samom procesu proizvodnje koji utiče na bolji kvalitet prozvoda, dodaje Vidanović. Integralna proizovodnja koja obuhvata upotrebu pesticida znači da se moraju pažljivo birati ovi proizvodi i kontrolisati njihova upotreba. Vidanović kaže da će 10 povrtara, sa teritorije opštine, ući u sistem kontrolisane povrtarske proizvodnje koji će naredne godine biti realizoan u saradnji sa lokalnom samoupravom.