Gimnazijalce oduševio Sankt Peterburg

29. april 2014. 06:00 Društvo Pirot Plus Online

Učenici Gimnazije sa svojim profesorima nedavno su boravili u Sankt Peterburgu u okviru programa “Duša slovenska” . Tim povodom u Jutarnjem programu Plus radija gostovali su pedagog škole Marija Mijalković i učenici drugog razreda Bojana Stamenković i Momčilo Zdravković. Saradnja Gimnazije sa školom 644 u ovom ruskom gradu uspostavljena je pre pet godina kada je potpisan sporazum o međunarodnoj saradnji i ovo je četvrta radna poseta. Autor projekta je profesorka ruskog jezika pirotske Gimnazije Marina Vacić. Pedagog Gimnazije Marija Mijalković kaže da su tokom boravka u Rusiji kao i ranijih godina učenici prisustvovali nastavi, gde su bili u prilici da se upoznaju sa sistemom obrazovanja.

-Posetili smo časove ruskog jezika ,književnosti, zatim časove geografije i istorije gde s učenici učestvovali u kvizu sa vršnjacima. Imali du debatu na engleskom jeziku, čas narodne tradicije i likovne umetnosti koji je bio jako zanhimljiv i gde smo videli neke metode koje se mogu primeniti i kod nas. Zatim čas bezbednosti gde smo videli praktične veštine smaoodbrane kako odmalena uče da se zaštite u priordi, na putu, u školi na ulici –kaže Mijalkovićeva.

Tokom boravka vršnjaci predstavljaju jedni drugima kulturu, tradiciju i istoriju i upoznaju se sa kulturno istorijskim znamenitostima, kaže Mijalkovićeva.

-Obišli smo zimski dvorac , njihov čuveni Ermitaž, crkvu Hrsitovog Vaskresenja , istorijsko kulturni kompleks Pavlov, Carsko selo ogroman dvorac sa velikim parkom, zatim Akademiju umetničkog klizanja, muzej Metro inače najdublji na svetu na 86 m ispod zemlje, Biblioteku i obišli smo Licej matematičko fizički, koji je star 270 godine, gde se obrazuju izuzetni talenti iz cele Rusije. Pokazali su nam najsavremeniju laboratoriju, sa najsavremenijom opremom i tehnikom, kabinet za nano tehnologiju i kabinet za robotiku-kaže Mijalkovićeva.

Učenica Bojana Stamenković, kaže da je zadovoljna posetom i druženjem sa vršnjacima u Sankt Peterburgu

-Bilo je prelepo svi su veoma gostoljubivi, ispunjavali su nam svaku želju. Trudili su se da što više vidimo. Mene je drugarica vodila u Muzej voštanih figura. Ovom prilikom usavršila sam ruski jezik jer porodica u kojoj sam boravila ne zna enegleski pa smo pričali na ruskom . Bilo je veoma interesantno –kaže Stamenkovićeva.

Učenik drugog razreda Momčilo Zdravković, kaže da je poseta protekla u odličnoj atmosferi.

-Družili smo se i u školi i van škole. Obilazili grad i znamenitosti. Razgovarali smo na ruskom tako smo usavršavali jezik. Gostoljubivi su. Volimo iste stvari i imamo ista interesovanja. Vole Pirot . A mi smo imali malao vremena da obiđemo tako veliki grad, ali smo dosta toga videli-kaže Zdravković.

Profesori i učenici iz Rusije na jesen dolaze u uzvratnu posetu u Pirot. Ove godine to će biti u periodu kada će Gimnazija obeležiti 135 godina postojanja i rada i ujedno će biti obeleženo 5 godina saradnje u okviru ovog projekta “Duša slovenska”.