Uspela generalna proba Radničkog. Aplauzi za aktere i "reditelja" Dejana Čelara!

22. maj 2020. 21:29 Sport Pirot Plus Online

Počeću ovaj neobičan izveštaj na neobičan način, prizivajući dve moje ljubavi od malena.

    Fudbal najpre, naravno, jer su me odveli na Stadion prvi put 1951. godine, kada je otac odigrao oproštajnu utakmicu. Došao je njemu u čast beogradski Partizan. Pobedio je sa 6:1.

   Druga moja ljubav bilo je pozorište.  Otac, ponovo,  bio je 11 godina upravnik Pozorišta. Često je režirao predstave. Sećam se, da sam uvek, kao dečkić od desetak godina sedeo u prvom redu prazne sale, gledajući generalnu probu, pred sutrašnju premijeru. Sećam se, takodje, da je tamo u garderobi i šminkernici, koja je mirisala na onaj mastiks, za skidnje šminke, atmosfera bila napeta. Svi bi ćutali, neki šetali, čekajući da se podigne zavesa i krene poslednja provera pred veliku premijeru...

 Da bih sebi pričinio zadovoljstvo, s obzirom da mi je fudbal, kao "masovna pojava" nedostajao puna dva meseca i više, setio sam se ovih detalja iz detinjstva i na Stadion otišao pripremljen da uživam.

..............................................................................................................

  Moram da kažem da me u prošlost vratio Dejan Čelar. Ima dara, osim izuzetnog poznavanja fudbalske igre, da bude dobar animator, u žargonu pozorišta, dobar reditelj.

   Čelar je sve pripremio za današnju generalnu probu.

 Na jučerašnjem treningu, proveravao je koliko su "glumci" naučili "tekst", koliko su pripremljeni, psihički i fizički za proveru. Jučerašnji naš razgovor, u stvari, bila je njegova izuzetna animacija za današnju generalnu probu.

   Danas je sve ponovo "režirao" na umetnički način. Glavni teren "pod konac", dakle, scena spremna, stigao je predsednik Zoran Nikolić, glumci su se, umesto u šminkarnici i garderobi, pripremali na pomoćnom terenu.

   Generalna proba predstave "Radnički se vratio" uspela je u svemu. Premijera je za osam dana, kada dolazi Smederevo!

  Eto, na ovakav način sam u metaforama pokušao da vam ispričam svoja osećanja. Jedostavno, želeo sam da uživam. Toliko se toga izdogadjalo proteklih dana.  Reč smrt bila je skoro uobičajena reč od koje se uznemiravalo čovečanstvo. Bilo mi je zato neophodno, baš zato sam želeo da od "obične utakmice" danas doživim "pozorišnu" generalnu probu i da se osećam uzvišeno! Ne zamerite!

..................................................................................................................

Čelar je kombinovao dve ekipe. Neću prejudicirati koja je prva, koja druga, jer, zaista, skoro Radnički nije imao tako dobar roster. Moj utisak je da svi ovi momci koji su igrali, (nije bilo jedino povredjenog Alekse Kostića Milutinovića) sa izuzetkom Filipa Djordjevića, sina legende Miroljuba Djordjevića koji samo trenira ovde, član je Zvezdare, ostali u nedelju mogu biti starteri.

  Evo ekipa:

"Beli tim" - Kojić, Vlajković (Nikčević), Dojkić, Spasojević (Marković), Mančić, Tolić, Milenković, S. Petrović, Spasić, Šarić, Mirković, (Vusljanin).

"Narandžasti tim" - Stojanović, Nikčević, Marković, N.Petrović, Savićević, Ovusu,  Djordjević, Vusljanin, Edua, Radivojević, Kamenović.

 Sudili su Stefan Ćirić, mlada dama Velev Anđela i dečko kome se izvinjavam jer sam ga prvi put video kao sudiju. Saznaću!

Ako je bitno, za fudbalere sigurno jeste, "beli tim" je pobedio sa 4:0. Po dva gola u prvom i drugom poluvremenu. U prvom Spasić i S.Petrović u drugom Mančić i evro gol Šarića, posle furioznog prodora Nikčevića (u njegovom stilu).

   (Obično su uoči premijere, sa generalne probe u pozorištu, pored plakata koji je pozivao na predstavu, postavljane fotografije sa generalne probe. Evo, to činim i ja)

  E ovo je novo. U ono vreme video snimaka nije bilo. Sada ima. Evo video detalja sa utakmice. Niko me nije maltretirao, tako da sam mogao, nesmetano da uživam u svom poslu. Čak i da sakupljam lopte oko terena.

Utakmicu sam gledao sa mojim dobrim prijateljem, legendom Miroljubom Djordjevićem, čiju fotografiju posebno izdvajam, jer je zaslužio. Došao je da vidi kako igra njegov naslednik Filip!

     Rekoh da je ceo tok utakmice gledao predsednik Zoran Nikolić. Ovo je njegovo vidjenje sa Dejanom Čelarom, posle utakmice.

   Interesantno da neki koji primaju platu u Radničkom pobegli su na poluvremenu. Kako je sunce zalazilo, bilo je sve hladnije. Generalu probu do kraja nije video ni dopisnik sportskog lista. I to je sve.

   Za  jednog novinara koji selektira dolaske i onog drugog "u pokušaju", ovaj dogadjaj nije bio interesantan. Svako radi onako i onoliko koliko zna i razume.

   Dejan Čelar je današnjom generalnom probom, koju je podigao na, po njegovom poimanju, viši nivo i pokazao svoje umeće. Zajedno sa svojim momcima zaslužuju čestitke.

 Bravo zbog toga. Uspela je generalna proba.

Aplauzi!